За 3 месеца се ставало учител у нас, твърди БСП

Антония Чорева 02 юни 2016 в 12:34 2502 1

Срещу пенсионирането на 153 директори на училища в страната и на голяма част учители в предпенсионна възраст се обяви БСП.

Валери Жаблянов от партията обясни, че това е тежък експеримент с учениците, който представлява чистка в българското образование и единственото, което може да постигне, е да се понижи грамотността и да се стигне до опростачване на нацията.

По думите му се уволняват директори и учители с огромна квалификация. В същото време в системата влизали неквалифицирани кадри.

Жаблянов каза, че съществували курсове, чрез които се придобивала учителска квалификация за 3 месеца.

На фона на недостига на преподаватели в страната, БСП смята, че не трябва да се съкращават директори и партията ще предприеме всички необходими мерки това да не се случи.

Стоян Мирчев от БСП добави, че с новия Закон за предучилищното и училищно образование и нови директори едновременно в системата на образованието ще настане хаос. Той коментира също, че за събора на учителите, който ще се проведе в зала "Арена Армеец" на 19 юни, ще се похарчат над 0,5 милиона лева.

Учителката Марияна Тренчева от основно училище в столицата, което се намира в ромския квартал „Христо Ботев коментира”, че съкращаването на преподаватели в предпенсионна възраст ще е „бомба” за българското образование, която ще има отрицателен ефект.

Като пример тя даде, че в училището, в което преподава (на деца основно от ромски произход), младите учители издържали 2 месеца и в училището имали само преподаватели пред пенсия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

1

sawall

02.06 2016 в 16:08

Да си учител е трудна и отговорна работа, за която се изисква висока квалификация. Обаче от младите (пък и от по-опитните) учители се очаква да работят за ниски заплати, които стигат за наем и храна за един човек. Ами ако искат семейство? Или недай си боже, да си купят апартамент и да водят нормален живот, а не от квартира на квартира? Недостиг на учители ще има докато заплатите са ниски, условията унизителни, а отношението към тях пренебрежително. Когато осъзнаем това, ще намерим и решение.
 
X

Подкастът на OFFNews