Взвод от 61-ва Стрямска механизирана бригада замина на тактическо учение в Грузия

OFFNews 22 август 2023 в 18:24 12116 0

Снимка Министерство на отбраната

В района на Националния военен център за подготовка „Крътсаниси“ в Грузия на 21 август беше открито многонационалното тактическо учение „Agile Spirit – 2023“. В него участват над 3500 военнослужещи и цивилни служители от 25 държави и военни структури. България е представена с лекопехотен взвод от 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово.

„Agile Spirit - 2023“ включва компютърно-подпомагано командно-щабно учение с учебен щаб на многонационална бригада и батальонни тактически учения, които ще се проведат на полигони в Грузия до 1 септември 2023 г. Многонационалното тактическо учение е планирано и се провежда от Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа и Африка, съвместно с въоръжените сили на Грузия и формирования от страни-членки и страни-партньори на НАТО. Целта е да се повиши оперативната съвместимост и да се усъвършенстват оперативните способности на участващите сили по време на планирането и провеждането на операции в многонационална среда, както и да се допринесе за поддържането на стабилна и сигурна среда в Черноморския регион.

Ученията „Agile Spirit” се провеждат ежегодно от 2011 г., като от 2015 г. насам заедно с грузинските и американските въоръжени сили в него участват и военнослужещи от различни страни-членки и страни-партньори на Алианса, включително и България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика