Взривиха устието на Велека, за да не залее пътя за Царево (видео)

OFFNews 05 януари 2017 в 10:59 8449 1

Военни взривиха устието на река Велека. Причината е, че нивото на реката се е повишило критично като е заляла част от пътя за Царево. Мярката е взета превантивно от общината, за да не се допуска бедствена ситуация и Синеморец и Резово да останат откъснати. Направени са над 20 взрива, съобщава bTV. 

Кметът на Царево Георги Лапчев обясни, че при снеготопене нивото на реката редовно се покачва и залива пътя към Царево. "И предвид това, че в предходните дни морето беше много бурно, нивото на реката започна да се вдига много бързо. През вчерашния ден за по-малко от два часа тя се вдигна с един метър и затова отправих искане до областния управител", обясни той. По думите му тази превантивна мярка е навременна, защото предвид влошаването на времето има опасност Резово и Синеморец да останат откъснати с дни. Акцията по отпушване на устието е продължила около 6 часа.  

"Малко подпомогнахме природата, нищо повече, за да не страдат хора", каза Лапчев. Тази сутрин нивото на реката вече е паднало с един метър, но отичането продължава. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови