ВВС проведоха реални стрелби с учебно-бойния самолет L-39ZA (снимки)

Боян Георгиев 06 април 2015 в 15:09 8934 0

ВВС проведоха реални стрелби с учебно-бойния самолет L-39ZA

Снимка Боян Георгиев

За първи път от края на 90-те години българските Военновъздушни сили (ВВС) проведоха реални стрелби с учебно-бойния самолет L-39ZA.

Това се случи между 23 март и 3 април на полигон Елена. Използвани бяха неуправляеми ракетни снаряди С-5, бордното оръдие ГШ-23Л и осколочно-фугасни бомби ОФАБ-100-120.

Стрелбите протекоха като курс за възстановяване на подготовката за стрелба по земни цели на инструкторите от учебната авиогрупа в Долна Митрополия под вещото ръководство на инструктори от авиобаза Безмер. Очаква се през месец май тези умения да бъдат предадени и на шестима млади пилоти, започнали ускорен курс на подготовка.

Идеята на командването на ВВС е това обучение да развие у младите летци широк спектър от способности за кратко време и с минимален ресурс. Цялата подготовка се извършва на самолети Л-39 и PC-9M, така че младите летци впоследствие за минимално време и минимални ресурси да продължат полетите на изтребител при високо ниво на подготовка.

Първите обучавани пилоти са десет. Четирима от тях са от Випуск 2014 и започнаха полети с PC-9M. Останалите шест са от авиобаза Граф Игнатиево, също млади летци – старши лейтенанти. Те летят на Л-39. В края на обучението се очаква уменията им да достигнат ниво за бойно използване на самолета по сложни видове подготовки и изпълнение на мисията „Air Policing”. Тогава летците ще защитят степен за класна квалификация „Военен летец-пилот І-ви клас” с изпълнение на сложни тактически задачи във всякакви метеорологични условия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови