Второто мече сираче бе спасено край софийското село Крушовица

Мечето е мъжко и е било открито в много добро състояние. Сестра му бе открита преди около 2 седмици. Майка им вероятно е била убита от ловец.

Ружа Райчева 07 ноември 2023 в 15:31 4608 0

Второто уловено мече

Снимка Фейсбук/Владимир Тодоров

Второто уловено мече

Второто осиротяло мече бе открито и спасено край софийското село Крушовица, община Елин Пелин, съобщи Владимир Тодоров от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН.

В публикация в социалните мрежи Тодоров написа, че улавянето на второто мече е било трудно за всички участници в процеса. Преди около 2 седмици WWF спаси едно от двете осиротяли мечета.

Сирачетата мечета за пръв път бяха забелязани в края на септември край хранилка, оставена за диви животни. Майка им вероятно е била убита от ловец. Местните ги виждали всеки ден, предимно по тъмно.

Ловната дружинка в селото и кметският наместник на Крушовица Нели Николова-Паскова изпратили сигнал до Регионалната инспекция по околна среда и води, които на свой ред се обръщат за съдействие към природозащитническата организация WWF България.

Днес бе спасено и второто мече, за което имаше опасения, че ще загине, ако остане само в природата. Пред OFFNews Владимир Тодоров коментира, че второто спасено мече е мъжко и е било намерено в добро състояние.

Спасеното преди две седмици мече е женско. То вече чака брат си в парка за мечки на фондация ЧЕТИРИ ЛАПИ в Белица. Предстои двете меченца да бъдат транспортирани в Специализирания център за рехабилитация на кафяви мечки "Арктурос" в Гърция. Там те ще може да укрепнат и да се научат да оцеляват в дивата природа, уверяват от WWF.

След като се научат да живеят без човешка намеса, мечетата ще бъдат върнати обратно в България и пуснати на свобода в Балкана. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша