Втори конвой с 30 български ТИР-а е тръгнал от италианско-словенската граница

OFFNews 16 март 2020 в 15:16 1500 0

Втори конвой с 30 български товарни автомобили, блокирани на италианско-словенската граница, тръгна към България.

Снощи в 1:30 ч. е преминал през ГКПП Сежана – Фернети, сочат данни на Генералното ни консулство в Милано.

Очаква се до няколко часа да тръгне още една група с 50 български камиони, чакащи на граничен пункт "Нова Горица" в Словения, съобщиха от МВнР.

По информация на посолството ни в Загреб пропускането на тирове през Хърватия продължава, но трябва да се има предвид изключително бавното влизане в Сърбия. На хърватско-сръбските пунктове колоните от товарни автомобили са километрични.

От днес Хърватия прилага и мярката "задължителна самоизолация от 14 дни" и за всички български граждани, влизащи на територията на страната. Това засяга и шофьорите на тирове, които влизат в страната за разтоварване на стоки.

От тях хърватската страна изисква хърватски адрес, където ще прекарат самоизолацията и където могат да бъдат контролирани. Наказанията за нарушение на самоизолацията са не само финансови глоби, но и затвор. Посланик Генка Георгиева направи демарш пред министъра на икономиката на Хърватия относно мерките за шофьорите, разтоварващи стоки.

Всички шофьори с крайна дестинация България в конвои се пропускат.

В Сърбия българските конвои от ТИР-ове се пропускат, но процесът е бавен поради санитарни проверки. Всички други чужди граждани, без шофьорите на ТИР-ове, не се допускат в страната.

Българското правителство и задграничните ни представителства в Белград, Загреб, Любляна и Милано работят в постоянна координация за безпрепятственото завръщане на нашите сънародници.

Екипът на мисията ни в Белград съдейства снощи и за успешното преминаване на 12 български граждани, пътуващи от Франция през унгарско-сръбската граница, след затварянето й.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови