Втора градска се готви за заразени с коронавирус в София

Дезинфекцират транспорт и метростанции, детските градини със засилени проверки на входа

OFFNews 08 март 2020 в 18:53 4739 1

Кметът на София Йорданка Фандъкова свика заседание на оперативния щаб на Столичната община за превенция на разпространението на коронавируса. До момента на територията на Столична община няма регистриран случай на заразяване с COVID-19, докладва д-р Пенчев, директор на Столична регионална здрава инспекция.

На този етап София разполага със свободен брой легла за лечение и карантина на хора с вирусни симптоми. Здравните заведения в София разполагат с необходимия брой медицински персонал, който да поеме диагностициране, изследване и лечение на граждани, както и необходимите индивидуални защитни средства. 

По заповед на Фандъкова Втора градска многопрофилна болница се подготвя да поеме случаите на заразени с COVID-19 при необходимост. За това са осигуряват нужните апаратура, медицински персонал и защитни облекла. Ръководствата на болници „Пирогов“, Александровска, ВМА, Белодробна и Инфекциозна докладваха за въведената допълнителна организация и готовността за реакция.

Съветът на лекарите към всички граждани, които имат вирусни симптоми, е първо да се обадят по телефона на личния си лекар, да изпълняват стриктно неговите указания и да не предприемат посещение в медицински центрове. Граждани, които нямат лични лекари, могат да се свържат по телефона със Столичната регионална здравна инспекция. Гражданите, на които е наложена карантина, трябва стриктно да я спазват.

Софийският оперативен щаб даде указания за допълнителна дезинфекция на превозните средства на градския транспорт, както и на метростанциите в София. Допълнително се обработват с дезинфектанти парапети, седалки и места, които пътниците докосват с ръцете си. 

Всички училища на територията на София продължават да са в грипна ваканция. Детските градини работят със засилен филтър на вход за проверка на здравословното състояние на децата и персонала. Въвежда се и допълнителна дезинфекция. Същите мерки се въвеждат и за общинските социални услуги. 

По нареждане на щаба всички помещения на институции, които работят с граждани, ще бъдат дезинфекцирани по 4 пъти на ден. Препоръчва се на всички обществени сгради, в това число търговски обекти, банки, центрове за обслужване на клиенти и др., също да предприемат мерки за почистване с дезинфектанти 4 пъти дневно.

Столична община отменя всички общински масови мероприятия като се изпълняват стриктно указанията за спортни и културни мероприятия на националния щаб.

Оперативният щаб на София препоръчва на всички граждани да ограничат максимално социалните си контакти, да спазват добра лична хигиена. Призоваваме гражданите да са спокойни и да се информират от официалните източници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20696

1

Новак

08.03 2020 в 19:09

Въпрос - защо досега не се вземаха подобни мерки? Сега вече е късно - болните са вече навсякъде. Сега очаквам всеки ден да излизат нови случаи.
Но нали и даскалицата разчиташе на Аурата Му.