Вселенският патриарх е в България за избора на глава на БПЦ

Мая Младенова 30 юни 2024 в 09:45 1203 0

Вселенският патриарх Вартоломей

Снимка Българска патриаршия

Вселенският патриарх Вартоломей (вдясно) пристига в София.

Вселенският патриарх Вартоломей пристигна у нас снощи за интронизацията на новия Български патриарх, съобщи Патриаршията.

Патриарх Вартоломей бе посрещнат от врачанския митрополит Григорий, наместник-председателя на Светия Синод архим. Василий, посланика на Гърция у нас Алексиос Либеропулос, както и Мустафа Кара, зам.-посланик на Турция у нас.

Той е придружен от митрополити и епископи на Вселенската патриаршия, които също ще присъстват на интронизацията на новоизбрания Български патриарх в ПКСХП "Св. Александър Невски".

По програма е предвидено в утрешния ден патриарх Вартоломей и представители на Поместните православни църкви да бъдат посрещнати в митрополитския катедрален храм „Св. вмчца Неделя“, а след светата Литургия от 10.45 ч. да бъде отслужен трисагий на гроба на блаженопочиналия Български патриарх Неофит, съобщават от БПЦ.

    Мая Младенова

    Мая Младенова e журналист, редактор и преводач. Започва кариерата си преди близо 20 години във вестникарството. Заместник главен редактор на OFFNews от 2012 г. Пише за медии, политика и др.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Сръбският филм за България - истини и лъжи