Всеки 4 от 5 тона риба, уловенa в Черно море - незаконнa

OFFNews 07 юни 2018 в 17:36 3608 0

Снимка sxc.hu/Архив

На всеки пет тона уловена риба в Черно море - четири са незаконни. Това каза еврокомисар Кармену Вела по време на пресконференция след подписването на Софийската декларация за устойчиво развитие на Черноморския регион, 

В конференцията на високо равнище участват 14 държави. Министърът на земеделието и храните Румен Порожанов коментира, че от шест държави с излаз на Черно море, две са отказали да подпишат документа - Русия и Украйна. "Запазването на този бизнес е изключително важно", коментира още земеделският министър, цитиран от Дарик.

Заместник-министърът на земеделието Атанас Добрев допълни, че дребномащабният риболов в България е над 90%.

Управлението на запасите, екосистемите, засилването на научните изследвания са важна част и от проекта Black Sea for Fish заяви от своя страна министър Порожанов. Той изтъкна, че е важно управлението на ресурсите по научно обоснован и екологичен начин. Защото ресурсите са възобновяеми, но трябва да бъдат опазвани.

Над 62 000 души са ангажирани пряко или косвено с този процес в аквакултурните ферми за риболов и преработка на риба. 8 700 - са въпросните ферми.

"Запазването на този бизнес е изключително важно", коментира още земеделският министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !