Време за плаж, до 36 градуса ще е по морето

Жълт код за интензивни валежи и гръмотевични бури в четири области - София, Перник, Кюстендил и Благоевград

OFFNews 05 юли 2023 в 06:30 1422 0

плаж

Снимка Pixabay

Време за море

Ще бъде предимно слънчево. Над Западна България около и след обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има значителни локални валежи, гръмотевични бури и градушки, а температурите ще се понижат, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология.

В сутрешните часове над източните райони ще има мъгла или ниска облачност. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток. Горещо време с максимални температури между 31° и 36°, малко по-ниски в западните райони и по Черноморието, в София 27°-28°.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове ще има мъгла или ниска облачност. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 25° и 29°. Температурата на морската вода е 24°-26°, по най-северното крайбрежие (около Шабла) по-ниска - около 16°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над планините ще бъде предимно слънчево, но около и след обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури. По-интензивни ще са явленията в масивите от Западна България. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 22°, на 2000 метра - около 15°.

Националният институт по метеорология и хидрология издаде предупреждение от първа степен - жълт код, за четири области в Югозападна България - София област, Перник, Кюстендил и Благоевград. Там ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици и с усилване на вятъра при развитието на купесто-дъждовната облачност. Ще има условия и за градушки. На места, главно в планините, количествата на валежите ще са до 20-35 литра на квадратен метър.

В четвъртък в западната половина от страната въздушната маса ще остане неустойчива. Около и след обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи, локални гръмотевични бури и градушки, а температурите ще са до 30°.

Над Източна България ще бъде предимно слънчево, в низините след обяд ще бъде горещо с дневни температури, достигащи на места до около 36°. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, слаб, в Дунавската равнина - умерен. В петък краткотрайни валежи и гръмотевици, интензивни в следобедните часове, ще има на места в Източна България и в планинските райони.

По-голяма е вероятността за локални значителни количества в Североизточна България. Ще духа предимно умерен запад-северозападен вятър. Максималните температури ще са предимно между 27° и 32°.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика