Военноморските сили възобновиха издирването на черната кутия на падналия МиГ-29

Георги Ангелов 24 юни 2021 в 08:50 940 0

Снимка БТА/АП

МиГ-29

Военноморските сили (ВМС) са възобновили операцията по издирването на „черната кутия“ на падналия самолет МиГ-29 от 00.00 ч. на 24 юни, съобщиха от министерството на отбраната. Това става след проверка и  профилактика на техническите средства и извършен детайлен анализ на събраната информация за конкретизиране на евентуалното й местоположение.

В операцията участват минен ловец „Цибър“ и моторен катер 213 от състава на ВМС, както и група със специализирано подводно оборудване от фирма „Хидроремонт ИГ“ ООД.

На 18 юни ВМС съобщиха, че е установено мястото на катастрофата с МиГ-29 край Шабла. Изтребителят се е разбил на 10 морски мили от брега.

"При това раздробяване на самолета черната кутия може да е в тинята или под отломките. Трудно е и не мога да кажа, че процентът е висок, но ние работим“, каза тогава капитан I ранг Камен Кукуров, началник на щаба на ВМС. Открит е единият колесник, двигател и още части, които са се разбили на много парчета, разпръснати по дъното.

Районът на катастрофата, където са намерени отломките, ще бъде картографиран.

Кукуров призова да не се пишат конспиративни теории в интернет за трагедията, в която загина майор Валентин Терзиев и обясни, че нито ще се спре да се лети, плава или гмурка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови