Военният министър Стоянов: България не е част от общата поръчка за 155-мм снаряди за Украйна

Българското правителство не подготвя допълнително споразумение за военна и военно техническа помощ за Киев

OFFNews 20 март 2023 в 19:58 2860 3

Снимка БГНЕС

Eвропейският комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон и военният министър Димитър Стоянов.

„България и българското правителство не подготвят допълнително споразумение за предоставяне на военна и военно-техническа помощ на Украйна“. Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов пред български журналисти в Брюксел след края на съвместното заседание на министрите на отбраната и на външните работи на държавите-членки на ЕС в рамките на Съвет „Външни работи“/Отбрана. „На заседанието днес беше обсъден проект за съвместно предоставяне и придобиване на 155-мм снаряди. България не е част от тази обща обществена поръчка и няма как да бъде, тъй като ние не използваме боеприпаси с такъв калибър. Българската армия не разполага със средства, които могат да използват 155-мм снаряди“, подчерта министър Стоянов.

Това е вторият път през последните две седмици, когато военното ведомство в оправдателен стил обяснява, че България не подготвя нова помощ за Украйна. Институционалните опровержения съвпадат с предизборната кампания, в която отношението към войната в Украйна и българската позиция към Русия ще имат влияние върху резултатите на някои от политическите формации. 

„Българската армия е предоставила това, което може; ние сме под нормативите със запасите, така че няма как да бъде предоставена допълнителна военна помощ и съответно – мунициите, които се търсят“, поясни министър Стоянов в отговор на въпрос. По думите му - в заводите „Терем“, които са с принципал Министерството на отбраната, такива снаряди не се произвеждат; за възможностите на други предприятия от военнопромишления комплекс компетентно е Министерството на икономиката.

Той подчерта, че общите обществени поръчки са предпочитани, включително от българската страна. „Така се постига унифицираност, както и по-ниска цена, тъй като обемите, които се поръчват, са доста по-големи. По тази причина България стана част от т.нар. общо европейско небе (инициативата European Sky Shield) за придобиване на зенитно-ракетни комплекси. Идеята е да бъдат съвместими абсолютно всички комплекси и да бъдат придобивани на по-ниска цена“, поясни министър Стоянов.

На заседанието на съвета днес бяха разгледани способите за засилване на ефективността на европейския инструмент за мир. Той е създаден преди войната в Украйна и цели повишаване капацитета както на страни-членки, така и на страни – партньори – посочи още министърът на отбраната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

3

Porr

21.03 2023 в 11:35

Може би все пак ще решат и ще изпратят един.

1940

2

Муню

21.03 2023 в 08:30

Радев, да спре да назначава такива позорни псевдовоенни!
Аман от генерали, всички са минали през руското обучение и почти всичките са руски подлоги.
Импийчмант слдева да е най-малкото. Време е за съд за измяна!

2099

1

Mateevk

21.03 2023 в 08:03

Военният министър не знае дали и къде в България се произвеждат снаряди 155 мм. Нямам думи просто!!!
 
X

Предизборно със Светльо Витков