Военният министър: Няма пряка заплаха за въвличането на България във въоръжен конфликт

OFFNews 25 септември 2022 в 20:04 1849 2

Димитър Стоянов

Снимка скрийншот Нова телевизия

Димитър Стоянов

„Не считам, че има пряка заплаха за въвличането на България във въоръжен конфликт. Рискове за националната сигурност има и те произтичат от конфликта, който е близо до нас.“ Това е позицията на министъра на отбраната Димитър Стоянов, заявена в предаването „На фокус“ по Нова телевизия и разпространена от пресцентъра на военното министерство. Според министър Стоянов най-малко вероятният сценарий е страната да бъде въвлечена във въоръжен конфликт. Стоянов припомни, че България е в системата за колективна сигурност на НАТО.

Министърът на отбраната подчерта, че българската армия е на ниво, но не е достатъчно високо технологична. „32 години българската армия бе подценяване и за нея не бяха отделяни достатъчно средства“, коментира той. За да се преодолеят дефицитите е разработена приоритетна инвестиционна програма, която преди дни бе приета от Министерския съвет.

"Имаме достатъчно самолети да гарантираме суверенитета на Република България", категоричен бе министър Димитър Стоянов. Той подчерта, че състоянието на самолетите МиГ- 29, с които България разполага, е добро. „В момента водим интензивни разговори с полската страна евентуално за двигатели и за удължаване на техния живот до 2023 г.“, каза министърът на отбраната. "Първите изтребители Ф-16 трябва да дойдат през 2025 г., а следващите през 2027 г., но ако сключим договор. В момента от Министерския съвет е приет проект за инвестиционен разход, който трябва да мине през Народното събрание и едва след това да бъде сключен договор", поясни още министърът на отбраната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

2

AntiZ

26.09 2022 в 00:26

Няма пряка опасност за България щото има НАТО, нали комуноиди жалки?! Иначе, "няма да даваме оръжие на Украйна" за да не ядосаме плъха монголоиден, гиди дърти лицемери!

22548

1

dolivo

25.09 2022 в 20:30

това хубаво

а ще ни пораснал ли топки да кажем какво е правилно и какво не според нашата етика? или мънкаме като ученички пред класната