Военни почетоха паметта на загиналите в Кербала българи

OFFNews 27 декември 2013 в 16:44 4350 0

В 61-ва механизирана бригада – Карлово беше отслужена панихида
В 61-ва механизирана бригада – Карлово беше отслужена панихида

Военнослужещите от Сухопътните войски отдадоха почит на своите колеги, загинали преди 10 години при атентата с кола бомба срещу българската база „Индия” в Кербала, Ирак. Петима български военнослужещи бяха убити, а десетки други ранени при самоубийствената акция на 27 декември 2003 г. 

Във военните формирования 34750-Карлово, 32990-Пловдив и 22160 - Плевен с възпоменателни церемонии и едноминутно мълчание беше почетена паметта на майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев и офицерски кандидати Иван Инджов, Антон Петров и Свилен Киров. В 61-ва механизирана бригада – Карлово беше отслужена панихида в параклис „Св. Мина” и бяха поднесени цветя на паметника на загиналите в борбата против тероризма. В района на военно формирование 22160 - Плевен се проведе ритуал по откриване на паметна плоча на военнослужещите от състава на бившата 5-та Шипченска механизирана бригада, загинали при участието си в операцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак - офицерските кандидати Иван Инджов, Свилен Киров, Гърди Гърдев и Димитър Димитров.

Военнослужещи от 68-ма бригада Специални сили отдадоха почит на гробовете на офицерски кандидат Антон Петров в Русе и на старши лейтенант Николай Саръев в Крумовград. На възпоменателната церемония в памет на майор Георги Качорин в неговото родно място с. Горно Драглище, община Разлог присъстваха военнослужещи от състава на военни формирования 34750 - Карлово и 26400 - Благоевград. Колегите им от гарнизоните Казанлък, Плевен и Шумен положиха цветя на гробовете на офицерски кандидат Иван Инджов в Казанлък и на офицерски кандидат Свилен Киров в Добрич. 

На всички възпоменателни церемонии в памет на загиналите бойци бяха положени цветя от името на командира на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов. Паметта им беше почетена и от народни представители, бивши командири и представители на общинските власти и военно-патриотичните организации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!