Водната криза в Шумен е потушена, пълнят тръбите в събота в 10 ч., след още 6 часа може да текне

OFFNews 17 януари 2020 в 23:02 2479 0

Снимка Dir.bg

Пускат водата по тръбите в Шумен утре в 10 ч., средно около 6 часа са нужни, за да стигне до потребителите, съобщи регионалното издание „Шум.бг“.

От местното водно дружество съобщават, че авариите са отстранени, провеждат се довършителни дейности по затваряне на капаци, оттоци, засипване на изкопи.

Водата бе спряна в сряда вечерта и шуменци останаха на сухо без капка от чешмите. По първоначалните разчети ремонтите трябваше да приключат до вечерта в петък, да започне пълненето на водопроводната система и в събота сутринта водата да текне.

Все пак големият ремонт на водопровода приключи, като за 2 дни екипите на ВиК отстраниха 25 аварии по него, а той е на 40 години. Пускането на водата ще става бавно, да не се стигне до нова авария, уточняват от дружеството.

Наложило се и участието на специалисти от столицата, тъй като трябвало да се направят сложни заварки, за да се свържат метална и полиетиленова тръба. На мястото трябва да бъде укрепен скат, който предизвиква честите аварии и безводието в Шумен, засягащи 200 000 души, в това число в Търговище и Велики Преслав.

С наполовина празен язовир и множество течове по довеждащия водопровод на Шумен, така градът с най-скъпата към момента вода посрещна Нова година. Група доброволци откриха множество течове, които спомагат за по-бързото изпразване на язовир „Тича” и алармираха институциите. Има ли опасност от режим на водата и в Шумен, това е въпросът, който кара местните жители да настръхват.

Според данни на МОСВ от последните дни на декември м.г. язовир „Тича” бе пълен на 55% и в него имаше 173 милиона кубика вода. Заради минималния приток към водоема превантивно бе разпоредено изпускането на водата да се намали наполовина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови