Водата за Перник от Палакарийския канал пак се отклонява незаконно към село Ярлово

OFFNews 15 януари 2020 в 18:57 5383 0

Пещернякът Атанас Русев, който предложи на регионалния министър Петя Аврамова план за довеждане на допълнителни води към язовир "Студена", алармира, че Палакарийският канал отново е незаконно отклонен към село Ярлово.

През декември полицията и прокуратурата затвориха и запечатаха нераглементираното съоръжение, отклоняващо Палакарийския воден канал (част от съоръжението на яз. Студена) към самоковското село. Оказа се, че тръбата захранва Ярлово без договор и без водомер.

Вероятно каналът отново е бил отклонен около Нова година, пише Атанас Русев в сигнала си във Facebook групата "Вода за Перник".

Ето какво още разказва той:

"Преди няколко дни, при огледа на Палакарийския воден канал, установихме, че на изхода на канала водата е с много малък дебит - въпреки затоплянето на времето и очакваните по-големи количества вода.

Незабавно извършихме проверка на мястото. За наше изумление установихме, че отново водният канал е отклонен към с. Ярлово, а полицейските лепенки просто липсваха, а затвореният кран - отворен. Вероятно каналът е бил отклонен около Нова година, точно преди развалянето на времето, като извършителите са се надявали най-вероятно, че никой няма да може да достигне до съоръжението при лошите метереологични условия и дълбокия сняг, и така ще си остане цяла зима.

Пропуснали са обаче факта, че ние можем да ходим и пеша в дълбокия сняг, защото сме планинари и алпинисти повече от 30 години, а най-вече съвестни граждани.

На 14 януари, съвместно с ОД на МВР - София, и ОД на МВР-Перник, извършихме ПОВТОРНО установяване, ПОВТОРНО спиране на нерегламентираното отклонение на Палакарийския воден канал към с. Ярлово и ПОВТОРНО запечатване на каптажа от 3 шахти.

Само час след спирането на водата, както точно предсказахме пред полицаите, че някой ще дойде, горе високо в планината, отнякъде изникна кметът на с. Ярлово с отвертка в джоба, който твърдеше, че е дошъл пеша да види защо няма вода. Няма да предавам абсурдния разговор, защото това вече е част от следствените действия.

Как се нарича това, когато има обявено бедствено положение и над 100 000 души са на прага да останат без капка вода, някой да отиде, да махне полицейските лепенки и да отклони един от единствените водоизточници на тези хора в беда, за собствените си неясни и очевидно незаконни цели? Мародерство, саботаж, изродщина или какво? Очевидно всичко това е част от кочината и корупцията, в която тъне цялата ни държава и което е главната причина за кризата с водата в Перник, и тя вместо да бъде прекъсната, продължава с пълна сила и в условията на бедствие."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови