Quantcast

Водата в санданско село е радиоактивна

OFFNews Последна промяна на 30 юли 2014 в 15:46 1770 4

Питейна вода

Местната здравна инспекция е открила уран в питейната вода на село Кръстилци, община Сандански, съобщи „Нова телевизия“.

От няколко месеца в селото има нов водопровод, чийто тръби минават участък, в който преди 30 години е имало мина. Хората забелязали, че нещо с водата не е наред и подали сигнал до здравната служба.

Ресорната инспекция е издала предписание за спиране на водата. Местните хора обаче са намерили начин да отведат част от притока по тръбопроводите, за да поливат градините си. Вода за пиене си набавят от планински извори.

Здравните служби съветват хората да не консумират плодове и зеленчуци, напоявани с опасната вода.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.07 2014 в 18:59

Радиоактивен е. Той изобщо възниква от разпада на радия, и го има много, където има уран. От него и получаваме 3/4 от дозите, които изобщо отнасяме.
Що бе, знайно е защо. Земната кора е мокра. "Мокро" значи че в нещото има вода, не се отнася за другите течности. Представи си мокър дунапрен.
Когато започнат движения по някакви пукнатини и разломи, водата и газовете в тия пори освен че играят смазка, заради които земетресенията на тая планета не са нещо особено, ами и започват да се освобождават, и образуват потоци. Нещо от тях попада и в дълбоките водоносни слоеве, които имат изход на повърхността (това е то "минералната вода"), и така ги обогатяват с радон. Не знам какво наблюдават китайците, у нас това се следеше ежедневно от средата на 70-те, сега не знам.

30.07 2014 в 18:16

Дедо попе, радонът радиоактивен ли е?

Ако става дума не за радиоактивност, а за радон, според едни китайски наблюдения, преди земетресение, незнайно защо се увеличава количеството на радона в изворите.
Иначе, "радиоактвни" извори в България има доста и до сега това не е притеснявало никого.

Притеснително е, ако жълтурковците имат право.

30.07 2014 в 18:12

То да беше само там, ами има едни курорти недалеч... Ама за тях и дума да се обелва.

30.07 2014 в 16:11

Последно уран ли има или е радиоактивна? Не че е радиохимик дедо ви поп, ама двете неща хич не са едно и също.

Най-вероятно по традиция във водата има радон, от което нищо фатално не произлиза - еле па при поливане.