Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Вместо енорийски център в столична църква построиха ресторант с арабско име

OFFNews 18 август 2017 в 11:51 16389 19

Ресторант с арабско име се строи в двора на църква в столичния квартал "Лозенец" до вратите на Православен храм "Преображение Господне", разкри телевизия Bulgaria ON AIR.

Църковният имот е собственост на Светия Синод от началото на миналия век. През годините е разширяван и стесняван до 2014 г., когато храмовото настоятелство на църквата "Преображение Господне" решава да отдаде под наем на инвеститори част от имота.

Идеята е там да бъде изграден енорийски център със смесено предназначение за нуждите на храма.

"Отидох да видя какво ще се строи и останах много доволна, защото ми казаха, че ще има кухня за социално слаби хора и помещение, което ще приютява бездомници и че там деца ще се обучават в божията вяра", разказа жена от столичния квартал.

След като строителството достига до финален етап се оказва, че там вместо енорийски център и кухня за бедни, се строи луксозно заведение, наречено "Имарет".

Името наистина е свързано с благотворителността, но не на християнската, а при исляма. Имаретът е благотворително заведение, широко разпространено в Османската империя между 14 и 19 век. Имаретите представляват места, в които се раздава безплатна храна на бедни хора, поклонници, дервиши и други. Те обикновено са част от вакъфски комплекс или дервишко теке.

От община Лозенец обясняват, че са дали разрешително за строеж на енорийски център със смесено предназначение, но не и за ресторант.

Табелите на заведението вече са закачени - "Имарет", ресторант, пици, веган меню.

OFFNews потърси за коментар столичния храм, но оттам отказаха каквито и да е разяснения, тъй като председателят не бил там.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10538

19

Black Hex

18.08 2017 в 21:59

Това твоето е тежка форма на обсесивно-компулсивно разстройство. Някой ако има връзка с този Денис да му се обади да драсне 2 реда тук, че последиците може да бъдат много тежки. най-малкото човека няма да може да легне за заспи сега докато не си получи и втората десетка от този Денис.

10538

15

Black Hex

18.08 2017 в 16:17

И аз не мога "да ти го сложа", минуса, значи сме квит. Стига рева.
"По отношение" на църквата не ми стана ясно как стигна до извода, че свързвам Църквата само със сградата? А не да речем с църковните служители които са назначени там? И как лекичко пропускаш забележката на Професора за настоятелството.

10538

12

Black Hex

18.08 2017 в 15:08

Ти защото от там не излизаш, затова си си сложил такава "снимка". Самата екзактност. От 30 коментара в 20 се срещат я името на Путин, я на Професора. Че и от време на време се понадуваш лека "Колега това", "Колега онова"... Сега се оказа, че и от църковните му работи разбираш. Лошо няма. Почти като другия "професор", Мишо К. дето се изказва еднакво компетентно за избори, туризъм, джихадисти и демография.
Ето такива хора трябват и на форума и на изстрадала Майка България!
Обаче пак не ми стана ясно, защо врънкаш за лайковете? Искаш всички да те харесват и на всяка цена ли?

12575

10

GRM

18.08 2017 в 14:15

Нещо не са разбрали миряните... храната ще е безплатна... за дедо поп!...
 
X

Подкастът на OFFNews