ВКС върна за втори път делото срещу бившата шефка на НАП Мария Мургина

OFFNews 05 юни 2015 в 13:43 2144 0

ВКС върна за втори път делото срещу бившата шефка на НАП Мария Мургина

Снимка БГНЕС

Върховният касационен съд (ВКС) отмени оправдателната присъда на бившия директор на НАП Мария Мургина и върна делото за втори път.

На 25 януари 2011 година състав на Софийски градски съд (СГС) призна Мургина за виновна по 2 от повдигнатите ѝ 4 обвинения и я осъди на 4 години затвор. Тя е обвинена в длъжностно престъпление. Заради нейни указания от плевенското дружество "Плевен 1999" ООД не са събрани 1.323 млн. лв. корпоративен данък. Второто обвинение, по което Мургина бе осъдена е, че е принудила бившата шефка на НАП-Силистра Милена Цолчовска да напусне поста си, като я заплашила, че в противен случай ще я уволни дисциплинарно. 

Апелативният съд в София обаче оправда Мургина. Днес присъдата за втори път бе върната от последната инстанция. Причината са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила – изискванията за обективност, всестранност и пълнота, които гарантират принципа за вземане на решенията по вътрешно убеждение, както и на самия принцип, като гаранция за процесуалните права на страните, в случая на представителите на обвинението, съобщават от съда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови