"Витоша ски" излезе със становище по повод предаване в bTV

ОFFNews 03 февруари 2016 в 17:17 3332 2

„Витоша ски“ разпространи становище относно предаването „bTV Репортерите”, излъчено на 31.01.2016 г.

Компанията, която стопанисва ски-съоръженията на Витоша твърди, че:

В излъченото на 31.01.2016 г. предаване „bTV Репортерите“ на зрителите бяха представени много тези, лишени от обективност и компетентност. В предаването се видя ясно, че от мненията на голяма част от участниците, са съкращавани и орязвани цели пасажи и изречения. Въобще не се разбраха техните тези и мнения.

Предлагаме на Вашето внимание следните факти:

1. По абсурдното внушение за виновност на „Витоша ски“ за падналата “лавина“ в района на ски зона Алеко: тази местност не попада в терените на ски пистите, не е писта и никога не е била обработвана. Държим да отбележим, че дори при обработени писти, в горната част на планината винаги съществува опасност от падане на снежни дъски по терените, които са извън пистите.

2. По твърденията за престой на пътници на Симеоновския лифт за повече от 2 часа, бихме искали да разясним, че за въпросния случай повредата е била отстранена в рамките на 30 минути, но поради наличието на силен вятър, който не е рядкост за Витоша, лифтът се е движил на по-бавна скорост, което е обичайна предпазна мярка при подобни метеорологични условия. Общия престой на пътниците е бил в рамките на 90 минути. Такива случаи не са рядкост, както в България, така и в чужбина и не трябва да се драматизират.

3. По обвиненията за техническа неизправност на кабинковата въжена линия: следва да отбележим, че бяха извършени тридневни технически проверки от представители от оторизираната агенция на ДАТМК, за които има издадени протоколи. На 27.01.2016 г. в ревизионната книга, която е задължителна за всички въжени линии в България, е отбелязано, че лифта може да бъде експлоатиран при спазване на инструкциите за безопасност. Все още компетентните органи не са се произнесли по причините довели до инцидента. Считаме за редно да не се правят прибързани заключения преди тяхното произнасяне.

В предаването бе засегната и темата за инвестиции от „Витоша ски“, които държим да отбележим, че през последните 10 години са направените разходи за закупуване, поддръжка, текущи и извънредни ремонти във връзка с дейността на всички лифтови съоръжения, оръдия за сняг, снегоутъпкващи машини и 150 човека персонал.

В предаването на bTV бяха представени много тези, лишени от обективност и компетентност, в които журналистите от предаването взеха страна, което е очевидно и за зрителите. Тенденциозно бе представена позицията на някаква чуждестранна компания, на която беше отделено половината телевизионно време. Видя се ясно, че предаването минава границите на обективната журналистика.

Държим да отбележим за тези, които не следят темата, че в последните 10 години се води негативна и злонамерена кампания срещу развитието на планините за да бъдат те по-достъпни, безопасни и да се даде възможност на всеки любител на природата да им се наслади. Тази война е и срещу всеки инвеститор, който иска да модернизира и развива спортна инфраструктура в българските планини.

„Витоша ски” АД иска официално право на отговор от bTV за да представи обективната гледна точка в подкрепа на развитието на Витоша като целогодишен център за туризъм, спорт и отдих.


Виж още за:
  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
   
  X

  Иво Мирчев: Пеевски усети, че съдебната власт му се изплъзва и свали правителството