Вицето Симеонов: Имам първа награда 'Осмата муза на НДК', а Йончева - само руски

OFFNews Последна промяна на 24 ноември 2017 в 11:05 2889 0

Вицепремиерът Валери Симеонов за пореден път обвини в разпространение на лъжи и манипулации тв журналистката и депутат от БСП Елена Йончева.

Във фейсбук той разпространи позиция по вчерашното участие на Йончева в сутрешния блок на бТВ, в който тя показа нова снимка как оградата, която трябва да спира нелегалните мигранти на българо-турската граница, е пропаднала.

Според Симеонов обаче журналистката е показала стар фотос и "лъже без да ѝ мигне окото" и я нарича "г-жа Телевизионна Лъжа" (б.ред. - коалиционните партньори на Симеонов от ГЕРБ наричат г-жа Лъжа лидера на БСП Корнелия Нинова).

Във фейсбук поста си лидерът на НФСБ обяснява и колко много разбира от правене на филми.

"Режисирани от мен филми са носители на някои от най-престижните награди в България, в т.ч. първа награда „Осмата муза на НДК“ за документалния сериал „Кольо, това е“ – посветен на великия Николай Хайтов. Носител съм и на редица награди на утвърдени фестивали като „Българската Европа“, включително за „Най-добри новини за рядко-срещана разследваща журналистика“, няколко награди в категория „Превенция за борба с корупцията“, както и първа награда за „Анти-корупция“ за предаването „Според закона“, и др. Интересно ми е с какви награди може да се похвали г-жа Йончева, освен с руски?", заявява Симеонов.

Ето и целия му статус:

Йончева за пореден път лъже. Снимката, която е показана, е от края на септември. Неслучайно, тя е черно-бяла – за да не се виждат зелените листа на дърветата. Но даже на черно-бялата снимка е видно изобилието на листна маса. Какъв журналист трябва да си, още повече „разследващ“, след като лъжеш без да ти мигне окото.

Пораженията по оградата от проливните дъждове, два пъти по-обилни от пороите в Германия и Гърция, причинили десетки жертви, бяха отстранени в рамките на 4-5 дни от фирмите, извършили изграждането.

Явно политическата поръчка е по-важна от обективната истина. Ето как е изглеждал вчера, в 09:52 сутринта (2 часа
след лъжите на Йончева) въпросният участък.

Оградата е възстановена още в началото на октомври във вида, в който е на снимката (т.е. 4-5 дни след стихията).

Кому служат тези елементарни лъжи и манипулации? Не е ли прозрачен мотивът за студийният слалом на опозорилата журналистиката особа? Имат ли стойност понятията „професионална част“, „достойнство“ и „морал“ за авторката на скъпоплатените телевизионни манипулации на г-жа Телевизионна Лъжа?

Как може да ръсиш глупотевини в национален ефир, от рода на твърдението, че Би Би Си са били тук и са правили
разследване, като е публично известно, че западните медии повтарят папагалски информация, подадена от техните кореспонденти в България.

В интервюто, без каквито и да било доказателства, непрекъснато се повтаряха обвинения за „огромна корупционна сделка“, „търговия с националната сигурност“, „продават ни по най-евтиния начин“ на принципа една лъжа, повторена сто пъти, става истина.

Заобиколен беше и директния отговор на въпроса за цената на гръцката ограда – дали е с включен път или не – за сметка на подмятания, квалификации и откровени лъжи.

А на обвиненията, че „г-н Симеонов не е телевизионен филмов критик“, ще отговоря, че не е нужно да съм такъв, за да дам оценка, че филмът е манипулативен и скучен.

Все пак, за информация на г-жа Йончева, режисирани от мен филми са носители на някои от най-престижните награди в България, в т.ч. първа награда „Осмата муза на НДК“ за документалния сериал „Кольо, това е“ – посветен на великия Николай Хайтов. Носител съм и на редица награди на утвърдени фестивали като „Българската Европа“, включително за „Най-добри новини за рядко-срещана разследваща журналистика“, няколко награди в категория „Превенция за борба с корупцията“, както и първа награда за „Анти-корупция“ за предаването „Според закона“, и др. Интересно ми е с какви награди може да се похвали г-жа Йончева, освен с руски?

Добре е най-сетне г-жа Йончева да започне да работи с факти за истинската дължина на оградата (235.661, а не 200 км.), стойност (180 млн., а не 200 млн. лв.), средна стойност на линеен метър (750, а не 1000 лв.). Добре е също и когато хвърля обвинения, да ги доказва, а когато види нещо добро – да го признае.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови