Висшето училище по телекомуникации прави общи специалности с македонски университет

Александра Маркарян 31 януари 2022 в 14:34 1636 0

Снимка Личен архив

Проф. Темелкова по време на посещението си в Северна Македония.

Съвместно висше образование ще дават българско и македонско висше училище. Те са Висшето училище по телекомуникации и пощи и Международният славянски университет. За инициативата съобщи пред OFFNews ректорът на ВУТП проф. д-р Миглена Темелкова.

Избраните специалности са две: "Киберсигурност в бизнеса" и Дигитална публична администрация". Работата по огледалните учебни планове е започнала днес.

Имаме уникални специалности, каквито няма в Северна Македония, посочи проф. Темелкова, която се надява съвместното обучение да започне през септември 2022 г.

Студентите - по план 20 през първата учебна година - ще могат да ползват споделени преподавателски ресурси. Ако обучението е редовно, и преподаватели, и студенти, ще пътуват. Ако е дистанционно, ще бъде осъществявано според изискванията в нормативната база, уточни тя.

Завършилите ще получават двойна диплома - българска и македонска.

Предстои разговор за съвместна работа и с Американския университет в Скопие, както и такива с държавни висши училища с югозападната ни съседка.

През лятото предстои и провеждането на Международна лятна академия в Северна Македония с партньорски университети, която ще е петата за ВУТП и която се очаква да открие премиерът на РСМ Димитър Ковачевски, който е професор именно в сферата на телекомуникациите. Той вече е приел поканата.

Българското висше училище вече има готови учебни планове за съвместни специалности с три медицински университета - в Плевен, Пловдив и Варна. Заедно ще обучават инженерни специалисти по медицинска техника. Надеждата е да поставят началото наесен, ако българското законодателство позволява това.

Висшето училище по телекомуникации и пощи обучава специалисти в специалностите "Безжични комуникации", "Телекомуникационни технологии", "Мобилни комуникации и интернет", "Компютърно администриране на софтуерни приложения", "Софтуерно проектиране", "Киберсигурност на високите технологии", "Компютърни технологии", "Киберсигурност на комуникационните технологии", "Информационни технологии", "Комуникационни мрежи и киберпрестъпност", "Мениджмънт и информационни технологии в телекомуникациите и пощите", "Мениджмънт в телекомуникациите и пощите", "Управление на услуги", "Смарт лидерство". Обучението е изключително практически насочено. Практиките се водят от хора от бизнеса, който е оборудвал и залите, и лабораториите. На практика над 90% от студентите ни след втори курс работят по специалностите си, казва проф. Темелкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!