Високоскоростна жп линия влиза в частен двор в Пловдив

Собствениците алармирали ОЛАФ

OFFNews 11 декември 2015 в 08:30 6354 7

Снимка Нова тв

Трасето на високоскоростната жп линия София-Истанбул минава през частен двор на метри от къща в Пловдив. За скандалния казус собствениците са алармирали Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ.

Те са изпратили и жалба до Страсбург, в която обясняват как у нас европейски проект се изгражда върху частна собственост, съобщи Нова тв. 

Имотът на двете сестри Антоанета и Смиляна не е отчужден. Преди дни работници с багер нахлуват в двора им без позволение и разкопават две шахти за оптичните кабели на железопътното трасе. Жените викат полиция. Разказват, че строителите ги заплашили със солена неустойка, ако се опитали да спрат багера.

От Националната компания „Железопътна инфраструктура” отричат да са бутали оградата и да са влизали в частния двор. Според тях всички действия на работниците са били законни.

В спора се намеси и общината. Дворът на двете сестри е законен, но новата ограда - не, защото нямали разрешение да я издигнат, твърдят от местната администрация.

Хората, чиито къщи са до новото железопътно трасе, сигнализират и за друг проблем. Линиите се изграждат нависоко, така че при всеки дъжд наклонът изпраща водата директно в домовете им. Части от тях вече са напукани от вибрациите на тежките машини.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови