Висока опасност за лавини в Банско

OFFNews 28 декември 2021 в 09:25 1481 0

От Българският червен кръст предупреждават за висока лавинна опасност в Банско. 

"Има доста сериозна снежна покривка, както и повишаване на температурите, което повишава възможността за лавини", каза Атанас Уков от БЧК пред бТВ.

Той призова любителите на зимните спортове да не напускат пистите, а тези, които практикуват фрийрайд, да бъдат внимателни и да излизат подготвени в планината.

Местните власти следят и за строгото спазване на противоепидемичните мерки. Маските са задължителни на закрито, включително и в кабинките на лифтовете.

"Този декември ни даде страшно много сняг и на практика това е първата дебела снежна покривка в планината. В комбинация с вятъра, се създават предпоставки за лавини. Има и други фактори - на места през последните дни валя дъжд, който може и да заздрави снежната покривка, при други условия може да я направи още по-лабилна", каза Емил Нешев - директор на Планинската спасителна служба към БЧК пред БНТ.

Старото правило е, че там, където има склон и сняг, има опасност и от лавина, коментира Нешев. 

"Обстановката в другите планини не е по-различна - както е в Пирин, така е и в Стара планина, и в Рила, и във Витоша. Колкото повече си позволяваме да подценяваме планината, да надценяваме собствените си възможности, толкова по-голяма е възможността да попаднем в опасна ситуация", подчерта той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!