Вигенин: Депутатските визити на чужди разноски отиват твърде далеч

Елица Мартинова 24 януари 2014 в 13:20 2768 1

Кристиан Вигенин, Снимка: БГНЕС
Кристиан Вигенин, Снимка: БГНЕС

"Народното събрание и парламентарната дипломация имат своята роля. Тя се засилва с времето, затова към подобни визити трябва да се подхожда внимателно, особено когато на българските народни представители разходите се поемат от посрещащата страна, това отива малко по-далеч, отколкото е редно за български народен представител."

Това заяви в кулоарите на парламента министърът на външните работи Кристиан Вигенин във връзка с депутатските визити в Сирия и Тайван, който са сред основните теми през последната седмица.

Вигенин потвърди заявената позиция, че посещението на Страхил Ангелов в Сирия е било неуместно. Според външния министър визитата на депутати в Тайван също не е било "удачно", защото наред с частния характер на пътуването, те са се срещнали и с парламентаристи на страната. Вигенин все пак успокои, че това няма да се отрази на дипломатическите отношения между България и Китай.

Външният министър призова депутатите да съобразяват инициативите с официалната позиция на България към съответните страни.

"Отдавна минаха времената, когато България издаваше изходни визи, не виждам начин, по който такива визити могат да бъдат спирани. Но трябва да се създаде традиция, при която подобни визити да се съобразяват с официалната позиция на България", каза Кристиан Вигенин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews