Видео: Майор Терзиев направил допълнителен заход и свалил мишената. След това връзката с него се загубила

Останките на изтребителя МИГ-29 вероятно са на 70 метра дълбочина

OFFNews 09 юни 2021 в 15:43 22698 0

Снимка БТА

Акцията по издирването на пилота на бойния самолет на военновъздушните сили на България майор Валентин Терзиев продължава. Това съобщи по време на брифинг от Шабла служебният министър-председател Стефан Янев.

„За съжаление предвид времето, което е минало от началото на инцидента, атмосферните условия, температурата на водата както и теченията, надеждите ни за намирането на нашия пилот не са големи. Независимо от това операциите продължават“, допълни Янев.

Той обясни, че към момента все още не е намерена черната кутия на самолета, но са намерени вещи и материали, които ще бъдат изследвани.

"Към момента са намерени вещи и материали, които ще бъдат изследвани и две работни групи работят паралелно и съвместно, така че да бъдат установени всички детайли по този инцидент", допълни той.

Янев уточни, че светлинната цел, по която е трябвало да стреля майор Терзиев е била спусната от друг самолет, прелетял с 30-километрова преднина. След освобождаването на мишената, тя обаче е започнала да пада по-бързо от планираното, което наложило въздушния ас да направи допълнителен заход. От първия самолет е заснето видео как Терзиев поваля успешно целта. Веднага след това връзката с него била загубена.

Предполага се, че останките на военния самолет се намират на 70-метрова дълбочина. Вероятно за изваждането им ще се използват кораби от търговския флот, тъй като Военноморските сили нямат техника за подобна операция. Може да бъде потърсена и помощ от съседните държави за изваждането на самолета на майор Терзиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!