Виденов, Волгин и кадри на БКП: Русофобството доведе националната катастрофа след 1989 г.

Мартин Георгиев Последна промяна на 11 октомври 2018 в 12:57 18454 14

Снимка Мартин Георгиев / OFFNews

Представители на руското посолство, бившият премиер (1995 – 1997 г.) Жан Виденов, неговият заместник Дончо Конакчиев, журналистът Петър Волгин и бивши кадри на БКП обсъдиха измеренията на русофобството в България.

Конференцията се проведе днес в Руския културно-информационен център. Срещата се организира от Секция "Социални стратегии и прогнози" към Института за изследване на обществата и знанието при БАН. Първоначално тя бе анонсирана във фейсбук страницата на секцията, но по-късно съобщението беше изтрито.

В началото на конференцията бившият депутат (1991-1997 г.) от БСП проф. Ангел Димов заяви, че русофобството е причината за третата национална катастрофа, настъпила след 1989 г. Според него свалянето на правителството на Виденов през 1997 г. е било държавен преврат, реализиран от чужди сили, за да се въведе колониалният валутен борд.

"Научно обоснована е тезата, че борбата с русофобите трябва да се води за защита на България", категоричен е професорът.

Според Димов русофобията лежи в основата на неоколонизаторската атлантическа политика, която се налага от трансграничните капиталисти.

"Чрез нея се извършва геноцид над българската нация", заяви той.

Бившият директор на Института за философски изследвания към БАН проф. Васил Проданов изведе няколко причини за формирането на русофобството у нас.

На първо място, чрез него вътрешната политика създава образ на врага. Той даде пример с Румъния, Хърватия и Полша, където голям процент от населението е антируски настроено.

Според Проданов русофобията е резултат на геополитическата позиция на СССР, а в последствие на Руската федерация. Причината е, че Русия не дава възможност да я подчинят с икономически или военни средства.

Професорът заяви още, че за разлика от края на Първата световна война, когато капитализмът се е консолидирал чрез антисемитизъм, сега използва русофобията.

Преподавателят от Пловдивския университет доц. Валентин Вацев посочи, че социологията е доказала, че русофилите в България са 85%.

Според Златев русофобията се появява, когато изгубиш "логическа консистенция и представа за време, място, култура и история" - тя не е обоснована. "Когато попитам къде е логиката Путин да убива Скрипалите, отговорът е, защото е лош", заяви той.

Доцентът определи русофобите в България като малка истерична група.

"Зрялата русофобия не може да се реализира без 10% неподправена идиотия", категоричен е Валентин Вацев.

Проф. Иван Ангелов, бивш съветник на Жан Виденов по икономическите въпроси, заяви, че присъединяването ни към НАТО и ЕС е едно голямо недомислие:

Без активната роля на Русия България нямаше да съществува. Днес може би щяхме да бъдем провинция на Турция, да празнуваме чужди празници, нямаше дори да знаем за Кирил и Методий, за Паисий Хилендарски, за Ботев и Левски. Русия е единствената защита на православната религия и славянската цивилизация.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2010

14

Osama Mi Re

11.09 2019 в 19:12

Лампи, мете се с метла, бе майна. С език не става. Ти да не си наследник на "цвета на нацията", дето ги избили комунистите. Дай имената на твой родственик, за да проверим дали е бил цвят или нещо друго. Метач например. Тежко е, обидно е да си толкова близо до властта и да обираш трохите от трапезата. Така е било във всички времена. Накрая остава омразата, която точно "коменистите" ти позволиха да бълваш. Иначе мълчахте като пукали и се усмихвахте примирено. Я какви смели станахте. Метачи.

2700

12

Годо

11.10 2018 в 22:15

Не излезе целият материал, явно знаците са повече. Защо нямате опция за изтриване ?

2700

11

Годо

11.10 2018 в 22:13

Някой беше писал, че сега е особено необходимо да се строят манастири. За вярващите във всичко и за невярващите в нищо. Не съществувало вече място, в което професионално да ненавиждаш света. Всъщност има толкова много места, че дори не е необходимо дълго да търсиш . Достатъчно е да включиш телевизора, да разтвориш вестник или да влезеш в глобалната мрежа. Там ежедневно се открива пред погледа ни такава планина от ненавист, че сравнени с нея Хималаите изглеждат като купчинка пясък, забравена от дете на плажа. Всяка новина изглежда ужасяващо реална, и в същото време нереална. Защото още същата вечер идва друга новина, а старата е изхвърлена като камъче някъде в планината от ненавист.
„Онзи , който се стреми към нирвана, да направи така, че нищо да не му е скъпо”, четем в един будистки текст.
Това би означавало всеки ден да губим по нещо от себе си, без да страдаме за хората и нещата, които ни заобикалят. Да овладеем екзистенциалната си тревога, да надмогнем страха от смъртта и намерим сп

22089

9

Стефан

11.10 2018 в 18:02

Ей го, веднага си личат истинските демокрасти:)) Които са готови да умрат, за да има право на друго мнение и друг човек.
Що не идете да се избесите сами?

8007

8

Хараламби

11.10 2018 в 16:26

Верно беше грешка да ги ометем 97-ма. Трябваше да постоят още месец-два, да поозверее достатъчно народа, за да ги избеси по стълбовете и да нямат възможност да философстват на дребно.

8686

7

Emil Kasamakov

11.10 2018 в 15:59

Абе, не са безобидни. Един преподава в университет, друг списва колонка в "Труд", трети води предаване в БНР...
Не са в изпълнителната власт, но имат власт да формират немалка част от общественото мнение.

7719

6

Краси

11.10 2018 в 15:35

От коя дупка ги изровиха пък тези смешници?
Всъщност те са безобидни - отишли хората на кьорсофра за сметка на руския културен център - ще си поприказват и ще се разотидат. Нямат никаква реална власт, за да направят нещо.

Опасните са рублофилите в днешното правителство и в парламента (включително и "опозицията"), които с всички сили искат да ни вкарат в нови приключениния с Русия, за да си тъпчат гушите. Заради тях и Еврото и Шенген ще ги гледаме през крив макарон, додето не ги изгоним от властта.