Viasat Nature представя: Супервулкан в Йелоустоун

OFFNews 09 февруари 2022 в 00:06 3096 0

Снимка Viasat Nature

На шест мили под може би най-известния природен парк в света почива огнен звяр, който е способен да застраши цялото човечество: супервулкан, който ако изригне, може мигновено да коства живота на милиони, да покрие Северна Америка с токсични облаци и в крайна сметка да обрече целия свят.

Но кога ще изригне този „Супервулкан в Йелоустоун“?!

Филм в две части със същото име, който дебютира по Viasat Nature на 12 февруари и ще се излъчи в две поредни съботи от 14:00 часа, изследва този въпрос и търси съвет от водещи специалисти в областта, които са стигнали до извода, че освен всичко останало, експлозивната сила на такъв вулкан би била еквивалентна на 1000 атомни бомби като тази, хвърлена над Хирошима.

Снимки: Viasat Nature

Това наистина би бил „Супервулкан“

Мощта на вулканичните изригвания се измерва по т.нар. „вулканичен експлозивен индекс“, който взима предвид височината на експлозията, количеството отломки и продължителността на експлозията, като ги измерва по скала от 0 до 8 с десетични деления между степените, така че разликите са значителни.

За илюстрация, изригването на Кракатоа през 2018-та бе с магнитуд 3, а едно от най-смъртоносните изригвания в историята, Помпей - с магнитуд 5. Според вулканичния експлозивен индекс, доколкото би могъл да бъде измерен хипотетично, изригване на вулкана в Йелоустоун би бил с магнитуд 8, мега-колосално събитие без прецедент в последните 640 000 години.

Пълно изригване би освободило 2 млн. тона сярна киселина в атмосферата, което на свой ред би създало смъртоносна зона, която би унищожила изцяло поне три щата, които биха били покрити с дебел слой от лава и пепел, а въздухът би станал токсичен мигновено. Учените изчисляват, че горещата лава би се разпространявала със скорост 1000 мили в първите 24 часа от изригването.

В следващите няколко дни цяла Америка би била погребана в пепел, а повечето живи същества биха се задушили в токсичния въздух. Това би застигнало Европа в рамките на 72 часа, а ако изригването е достатъчно високо, то би засегнало целия свят, което би довело до изчезване на много видове в планетарен мащаб.

Йелоустоун се намира над гореща вулканична точка, с кладенец от магма, който достига до земната кора. Можете да си го представите като гигантско котле, което непрекъснато къкри, подклаждано отдолу и охлаждано на повърхността, което не винаги се постига: гигантският вулкан е изригвал три пъти досега – преди 2 млн. години, преди 1,3 млн. години и преди 640 000 години. А вече споменатата магма е достатъчна като количество, за да изпълни Grand Canyon 14 пъти.

Евентуално изригване би било последвано от т. нар. „вулканична зима“. Средната температура би спаднала с 10-15 градуса за десетилетие заради пепелта във въздуха, която значително би намалила слънчевата радиация, достигаща повърхността на Земята. Би се получила нещо като мини-ледена епоха, която би могла до доведе до недостиг и дори глад. Освободената в атмосферата пепел също така би направила въздушния трафик невъзможен, тъй като ефектът ѝ върху турбините е такъв, че те биха могли да аварират по всяко време в хода на полета.

Ще изригне, без съмнение

Въпросът е кога. За щастие съвременните технологии улесняват прогнозирането: дронове могат да взимат проби от съвсем близко разстояние дори по време на изригване, а сателити могат да наблюдават вулканичната активност и да отчитат промени в земната повърхност в следствие подземна дейност до милиметри.

Йелоустоун е един от най-наблюдаваните обекти на света. Но никакво наблюдение не може да спре евентуално изригване. Възможно е да не се случи никак скоро. Случили се, обаче, ще бъде спектакъл!

Viasat Nature оставя природата да разкаже собствената си вдъхновяваща приказка – красива и удивително жестока. С убедителни истории от хора, които са свидетели на събитията, отблизо, лично и с много емоция. За пълната програма следете www.viasatnature.bg.

Следете и на www.Facebook.com/ViasatNatureBG, както и на www.instagram.com/ViasatNatureBG/.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика