Viasat History хвърля нова светлина върху легендата за Троянската война

OFFNews 01 февруари 2022 в 00:59 4357 0

В продължение на векове Троянската война е считана за мит. Вълнуваща история за обсадата и падането на древния град. Омагьосваща легенда, предавана от поколение на поколение. Това, обаче, е едно от най-значимите събития в гръцката митология, а новият филм в две части „Изгубените градове на троянците“ по Viasat History кара тази легенда да оживее.

Впечатляваща графика, спиращи дъха кадри от въздуха и иновативни CGI ефекти разкриват археологически обекти и възстановяват изгубени сгради от Троя в тази ексклузивна премиера в две поредни недели от 6 февруари в 22:00 часа.

Историята на Троянската война е увековечена от Омир, често определян като гръцки поет, живял в 8 век пр. Хр. От него остават само две книги – „Илиада“, която разказва историята на последните 50 дни от войната, и „Одисея“ – за дългия път към дома на един воин след конфликта.



Легендата разказва за обсадата на Троя от гърците в пристъп на желание за мъст, след като троянският принц бяга с гръцката царица Елена. Десет години трае обсадата и битките по стените на Троя. Най-сетне гърците измислят вероломен план да скрият воини във вътрешността на дървен кон, който да вкарат в града с хитрост. Троянците са хващат на уловката, гърците влизат в града, унищожават го и така войната приключва.

Мистерията, която дълго озадачава историците, е дали Троянската война наистина се е случила. Дали историята, известна като „Епичният цикъл“, е чиста фантазия или почива на реални събития.

В хода на 2 епизода по 70 минути, археолози посещават Турция, Гърция и Амстердам, за да направят нови открития и да проследят работата на експерти, от миналото и настоящето, да отсеят доказателствата и да разкрият истината. В Турция археолозите изследват статуи, които им помагат да докажат, че обектът действително е историческият град Троя и намират улики в пейзажа, които свързват района с Троя, както е описана от Омир и други древни писатели.

Екипът в Амстердам работи със сведения, които помагат да се датира обекта и да се посочи точно кой слой на града отговаря на предполагаемия период на Троянската война. Междувременно екипът в Гърция прави зашеметяващо разкритие – древна глинена лампа, украсена с образ на троянски воин, който бяга от Троя. Експертите по история изследват и известната литературна творба, за да представят теории на какво може да се основава легендата.

Новият пленяващ филм по Viasat History в две части „Изгубените градове на троянците“ дебютира на 6 февруари, и ще се излъчи в две поредни недели от 22:00 часа с повторение следващите съботи сутрин, малко след 10:00 часа.



Viasat History съживява историята с увличащи документални предавания, със свеж и модерен поглед към историята. ТВ каналът отвежда зрителите на пътешествие през времето с интелектуални и задълбочени предавания, които едновременно развличат и провокират умовете. Фокусът пада върху европейската история, като разкрива тайни от миналото и обяснява как то ни определя днес. Следете на www.viasathistory.bg и на https://www.facebook.com/ViasatHistoryBG.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови