Viasat Explore: Kак се строи новата суперканализация на Лондон за 5 млрд. лири

OFFNews Последна промяна на 01 април 2021 в 01:00 2732 0

Викторианската канализационна мрежа в Лондон е на път да поддаде! Тунелите са подложени на големи предизвикателства - еквивалентът на 300 олимпийски плувни басейна, пълни с отпадъчни води на обща стойност 39 млн. тона годишно, се изливат в Темза всяка седмица.

Затова в момента се работи по огромен проект за разширяване на капацитета на столицата да се справя със собствените си отпадъци. Новата суперканализация е най-голямото подобрение от над 150 години, но предвид това, че се строи на 90 м. под Лондон, е и най-голямото инженерно предизвикателство за това поколение.

Документалният мини-сериал в три части „Суперканал за 5 милиарда паунда“ – с премиера от 22:45 на 14 април по Viasat Explore, разказва за това.

Суперканал, който може да побере двуетажен автобус

В момента има 4 000 работници, които се трудят по най-големия отходен канал в историята на Великобритания – толкова голям, че може да побере емблематичния двуетажен автобус на английската столица. Проектът е на стойност близо 5 милиарда лири и е част от 13-годишно начинание. Простира се по протежението на река Темза и трябва да замени каналиационната система, постороена през Викторианската епоха.

Първоначално канализацията е построена с капацитет да обслужва 2 млн. лондончани. Днес обаче градът наброява над 9 млн. жители. Новата канализационна система трябва да отвежда невъобразимото количество отпадъчни води към най-голямата преработвателна станция в Европа, изградена в източния край на столицата.

Съоръжението от две части е не само най-голямата, но и най-дълбоката отходна система в историята на Лондон. Първият сегмент от тунела, който свързва канализацията с преработвателната станция, отнема 5 години да бъде изкопан и е облицован с бетонна стана, дебела почти метър. За да се изгради ямата, която свързва двете части на канализационната система, са били докарани 700 камиона бетон.

Работата по дългия близо 25 метра главен тунел под Темза започва през 2016 г.

Едно от основните предизвикателства на първата фаза на проекта е да се направи връзка със съществуващата канализационна система, която е само на 3-4 метра под улиците на града. За да се осъществи това, се налага да се построят 15 конектора на бреговете на Темза – дори в Уестминистър, където разрешение за каквото и да е строителство е отказвано в продължение на повече от 100 години.

Как се изкарват отходни води от повече от 75 м. под земята на повърхността?

След като събере отходните води под Лондон, каналът тръгва надолу, минава под Темза и докато стигне до пречиствателната станция в Бектън - вече на дълбочина 75 м. Тези води трябва да се изкарат на повърхността и за целта са необходими шест гигантски помпи. Всяка от тях тежи над 50 тона и може да изпомпа над 30 кубични метра в секунда.

Разбира се, Борис Джонсън присъства лично на откриването на съоръжението, което е уникално за Европа.

През 2016, при старта на строежа на основния канал в сърцето на Лондон, разкопките не само засягат камъни и минерали, намиращи се там от 52 млн. години, но и изваждат над 16 млн. кубични метра пръст и отломки насред града, които трябва да се транспортират другаде. За тези разкопки използват ескаватори, всеки от които струва £15 000 000!

Дългогодишният проект е безспорно най-амбициозното инженерно начинание в историята на Великобритания, но резултатите говорят сами за себе си.

Темза, която някога прелива от отпадните води на метрополиса, сега е изчистена и така този суперканал решава един от най-големите проблеми на града. Но този проект-мечта (а често и кошмар) изисква свръхчовешки подвизи.

Вижте какви в документалния филм в три части „Суперканал за 5 милиарда паунда“ по Viasat Explore от 14 април, четвъртък, в 22:45 часа с повторение в събота от 19:15 часа.

Viasat Explore е създаден от нещо повече. Ние сме смели, любопитни и решителни приключенци – да изследваме новото и необикновеното ни движи напред. От актуални научни открития до ежедневния живот на интересни хора, които правят всичко по малко по-различен начин. За пълната програма на ТВ канала следете www.viasatexplore.bg. Следете ни и на www.Facebook.com/ViasatExploreBG

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови