Ветерани почетоха в Пном Пен българските жертви на мисията на ООН в Камбоджа

OFFNews 08 април 2023 в 16:51 2201 0

Снимка Facebook / Камбоджа 92 - 93 (UNTAC - BG)

На възпоменанието присъства и министърът на нформацията и пропагандата на Кралство Камбоджа Чеа Чанборибо.

Представители на Асоциацията на Българските ветерани миротворци (АБВМ) почетоха храма "Св. Георги Победоносец" в столицата на Камбоджа Пном Пен 30-годишнината от трагичната гибел на четирима български воини, загинали при осигуряването на условия за провеждане на мирни избори в страната. В далечните 1992/1993 г. България участва в най-голямата и най-успешна мисия на ООН - UNTAC (временно управление на ООН), но днес участниците в "камбоджанската мисия" в голяма степен са забравени от българското общество.

Българския военен батальон, разположен в една от най-населените провинции, успешно изпълнява задачите си - обезоръжаване на враждуващите страни, осигуряване на реда, охрана на служители на ООН които провеждат гражданска регистрация, охрана на предизборния процес и най-важното - осигуряване на успешното провеждане на националните избори през 1993 г., които да осигурят бъдещето на Камбоджа.

Български полицаи са разпръснати във всички провинции на Камбоджа, където помагат за поддържането на реда, обучават местните полицаи, извършват разследвания. По време на мисията България дава жертви - 11 български военнослужещи губят живота си в далечната азиатска държава.

През април 1993 г. около месец и половина преди изборите напрежението в Камбоджа достига своя връх и в резултат на това в два отделни инцидента при подли и непредизвикани нападения са убити Цветомир Петков, Петър Байчев, Атанас Радев и Венцислав Мирчев.

По повод 30 годишнината от тези трагични събития представителят на ветеранската организация АБВМ Георги Стефанов организира възпаменателно събитие в параклиса "Св. Георги Победоносец", построен от участниците в мисията в двора на посолството на България в Пном Пен.

"Присъстваха Чеа Чанборибо - Министър на информацията и пропагандата на Кралство Камбоджа, членове на Асоциацията, участници в мисията от други страни (Полша), сънародници живеещи в Камбоджа, граждани на
Камбоджа завършили образованието си в България и други официални лица", съобщи в групата на ветераните във фейсбук участникът в мисията Иво Христосков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews