Велошествие и маратон от Народното събрание до Южния парк днес

OFFNews 14 април 2019 в 06:50 2510 0

Снимка https://www.facebook.com/events/642697352835051/

Велошествие и маратон от Народното събрание до Южния парк в София организират днес Столична община, „София – европейска столица на спорта“ и "Център за градска мобилност".

Всеки може да се включи с личния си велосипед или да пробяга 5-километровото трасе. Сборният пункт е площад "Народно събрание", където ще бъдат и спортните звезди Евгения Радонова, Йордан Йовчев и Александра Фейгин.

Стартът за велосипедистите е в 11 ч., а за бегачите - 15 минути по-късно. От 9:30 ч. там ще се раздават фланелки и стартови номера. С тях след това ще може да се включи в томболи с награди, които ще се раздадат в Южния парк. Аниматори пък ще се погрижат преди старта велосипедите на най-малките да са красиви и празнично украсени.

Мотото тази година е „София кара колело и тича за по-чист въздух“ и целта му не е състезателна. Включилите се ще подкрепят алтернативните на автомобила начини за придвижване в града: ходенето пеша, карането на колело, използването на градския транспорт, за да допринесат за по-чистия въздух в града, уточняват от общината.

Парковете и градините в София са разположени на 22 000 дка, 55 км са велоалеите, до края на 2019 г. 90% от градския транспорт ще бъде подменен и обновен, за да може с него да пътуват повече пътници и да се спрат от движение остарелите и замърсяващи автобуси.

София е столицата с най-много коли на глава от населението. В 70% от тях се вози само по един човек.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови