Велека преля при Синеморец, отпушват устието на реката с взрив

OFFNews 28 януари 2014 в 10:53 19085 20

Устието на река Велека при Синеморец
Устието на река Велека при Синеморец

Пътният участък между Ахтопол и Резово е затворен, поради заливане на шосето от водите на придошлата река Велека. По първоначални данни причина за прилива е запушване на устието на Велека, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Бургас.

Реката придошла вчера следобяд. От полицията призовават гражданите, да не предприемат пътувания в тази посока, тъй като пътния участък ще остане затворен до възобновяване нормалното оттичане на р. Велека и приключване на огледа за евентуално нанесени върху пътното платно вреди от придошлата река.

Междувременно стана ясно, че община Царево очаква екип сапьори, за да направят преценка дали е уместно да се извърши контролиран взрив на устието. 

„Надявам се да ни бъде изпратен взвод от сапьори, които да заложат взривове и да отворим път на водата, за да може реката бързо да се оттече. Това е единствения начин, за да може да решим проблема. Пътят реално е затворен, така че двете села Резово и Синеморец са откъснати от света. За щастие имат ток, вода и продоволствия и към момента не е притеснително положението”, каза за Фокус кметът на Царево Георги Лапчев.

Той допълни, че залетият път е единственият проблем на територията на Царево и се надява на бърза реакция. След взривяването на пясъчната коса, която всъщност пречи на оттичането на реката в морето, ще са необходими няколко часа докато водите на реката се отдръпнат от пътя и той отново стане проходим.

Синеморец и Резово остават откъснати от останалата част на страната. Двете селища имат електричество и водоснабдяване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews