Вегани скочиха срещу тв водещ: Не сме психично болни!

OFFNews Последна промяна на 16 август 2016 в 13:11 9486 8

Вегани скочиха срещу тв водещ: Не сме психично болни!

Вегетарианци и вегани се засегнаха от гост-водещия в сутрешния блок на Нова тв Константин Вълков - според тях той тиражирал невярна информация. Това провокира в отворено писмо до собственика на Нова телевизия Дидие Щосел от Българското вегетарианско общество да изложат протеста си във връзка с "непрофесионалното отношение на водещ на сутрешния блок на Нова тв "Здравей, България". 

В писмото настоява за отстраняването на Вълков, който същевременно е и журналист и водещ в Дарик радио, от ефира на телевизията "поради пълната му липса на професионализъм". Причината е, че той е цитирал лъжлива информация от Международния класификатор на болестите, "позовавайки се на информация, подадена му писмено от негов приятел". 

"Въпросната точка не само не третира вегетарианството, но и нищо подобно на цитираното от г-н Вълков („уврежданията на младия организъм до 27 г. възраст, вследствие на вегетарианство, могат да се състоят в...“)", се посочва в писмото като е приложен текста от класификатора на английски език. 

Според организацията тиражираната информация за това, че вегетарианството е определено като хранително разстройство и/или психично заболяване, е "измислена" и циркулира в интернет от години. В тази връзка те поискали официален отговор от регионалния представител на Световната здравна организация (СЗО) д-р Михаил Околийски.

"Такъв отговор получихме и го прилагаме като прикачен файл към настоящето писмо. Но всеки човек, който проявява интерес, може сам да се убеди в достоверността на гореизложените факти, като лично провери в класификатора на болестите (достъпен онлайн на сайта на СЗО) и се увери, че няма подобен параграф, който третира вегетарианство и веганство по какъвто и да е начин и в подобен контекст. Ако за обикновените хора е препоръчително да проверяват информацията си, то за журналистите е задължително да го правят, защото в противен случай се хвърлят лъжливи твърдения, които оставят в публичното пространство некоректни впечатления относно хората, които споделят вегетариански или веган начин на живот. Считаме това за изключително непрофесионално и една уважавана медия, каквато е Нова Телевизия, не бива да го толерира", се посочва още в писмото.

Вегетарианците коментират и твърденията, че в Италия има предложения за промени в Наказателния кодекс, които третират веганстното и вегенарианството като престъпления. Прилагайки преведения текст, веганите обясняват, че от него става ясно, че в Наказателния кодекс се "третира всеки един нездравословен хранителен режим".

"Сами по себе си нито всеядна, нито вегетарианска или веган диета са непременно здравословни. От друга страна, много уважавани диетологични асоциации в свои официални становища препоръчват балансирания вегетариански и/или вегански режим като здравословнен начин на хранене, подходящ за всяка една възраст и водещ до преодоляване или предотватяване на редица сериозни заболявания, в това число сърдечно-съдови, онкологични, диабет тип 2 и др. Недопустимо е в българското общество невежеството да се толерира и пропагандира. Журналистическата етика изисква не просто да се дава публична трибуна на двете гледни точки, но и журналистите да са непредубедени, да търсят истината и да не изкривяват фактите (в дадения случай, убедено цитиращи точки и алинеи, които не съществуват като съдържание)", се посочва още в писмото.

Веганите искат право на отговор в студиото на Нова тв и отстраняването на Вълков от "длъжността гост-водещ на сутрешния блок "Здравей, България". 

Моля, не подронвайте авторитета си на уважавана медия с подобни „недоразумения“!, завършва писмото, което е подписано от Александра Вали, председател на Управителния съвет на вегетарианското общество. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8139

8

Диян

16.08 2016 в 23:05

Тези са по-нагли и от пендеховците...

12193

7

SC

16.08 2016 в 16:22

Цялата психология на веганството, обяснена в един скеч:
https://www.youtube.com/watch?v=pEguuASirDg

Кога (и дали изобщо) ще осъзнаят че НЕ са някаква по-висша форма на живот от останалите човеци?

25215

6

Лопе де Вега

16.08 2016 в 15:50

Колкото до Италия и репресиите срещу опасните хранителни режими - прекалено много са станали случаите на остро недохранване при деца на вегани. Има и смъртни случаи. Две-три годишни деца са отнемани принудително от родителите им заради доказана опасност за живота им. Дали е допустимо да се търпи невежеството? Не, не е! Точно толкова недопустимо и откровено опасно е да се твърди, че някаква диета лекува почти всичко без доказателства. Диетологични асоциации? Че то има и хомеопатски асоциации и какво от това.

Всичко с мярка! Още древните римляни са стигнали до този принцип!

Поздрав!

25550

4

Izalina

16.08 2016 в 14:38

Колкото и да са смехотворни обичайно публичните им изяви - тип цирка на Витошка неотдавна - тук ми звучат обосновани.

Бих се изненадала ако не бяха реагирали, а позицията тук е доста умерена.
Познавам и уважавам вегани в чудесно физическо и ментално здраве, които никога не са ми навирали личния си избор в очите, нито са имали претенции към моя, та нямам нищо против такива като тях

Пак опираме до обобщенията ...

25215

3

Лопе де Вега

16.08 2016 в 14:16

Верно не са психично болни. Само са побъркани.

За доказателство вижте представленията им на "Витошка" и си представете, че това може да е дело на нормални, уравновесени хора.

Поздрав!

10824

1

случайно прочетох

16.08 2016 в 14:01

Горките хора!Ядат само гарнитурата от ястията и даже са се сдружили около тази драма ;-)