Вече търсят само черната кутия от падналия МиГ

Георги А. Ангелов 11 юни 2021 в 14:29 2785 0

Снимка MO

Майор Валентин Терзиев

Военноморските сили продължават операцията по издирването на черната кутия от падналия МиГ-29, съобщиха от Министерството на отбраната. Вече се търсят само останки от самолета и черната кутия. Снощи пилотът майор Валентин Терзиев беше официално обявен за загинал. От четвъртък към откритите предмети се прибавиха и останки, определени от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов като “биологичен материал”. Изтребителят най-вероятно се е взривил, преди да падне в Черно море а останки от самолета бяха открити да се носят в морето на 11 км югоизточно от Шабла

Рано сутринта днес са установени два нови контакта - метални повърхности на дълбочина между 65 и 75 метра, които ще бъдат обследвани от дълбочинен апарат. Минният ловец, който участва в издирването, разполага с хидроакустична станция за подводно обследване и с дистанционно управляеми подводни апарати.

Периметърът на наблюдение е изключително голям и в операцията участват и представители на Института по океанология на БАН, които се включват със специализирана техника. Фирма “Хидроремонт” е осигурила апарати за дълбочинно изследване, но вчерашното силно течение е повредило единия от тях.

Очаква се в събота следобед претърсването да покрие първоначално заложените райони, но на този етап е трудно да се прогнозира кога ще приключи операцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews