Вече десетилетия най-голямото българско военно гробище от Втората световна война тъне в разруха

Мартин Георгиев 01 август 2018 в 16:04 10088 0

Най-голямото в страната българско военно гробище от Втората световна война, което се намира в  Петрич, е почти унищожено. Причината е, че десетилетия наред никой не полага грижи за неговата поддръжка.

Възстановяването на надгробните плочи на 84-те загинали военнослужещи към настоящия момент се превръща в неосъществима задача. Поради неподдържане на гробищния терен от страна на отговорните институции част от него се губи. Там започват да се извършват граждански погребения, което не позволява да се възстанови военното гробище в цялостния му вид.

За казуса разказа Недка Георгиева, наследник на загиналия във Втората световна война редник Димитър Христов. 

Държа всички 84 гроба да се възстановят. Но няма как, тъй като върху военните са извършени вече частни погребения. Предполагам това е станало с разрешение на кмета и на управителката на обредния дом, сподели тя пред OFFNews.

С потресаващото състояние на военния гробищен парк се сблъсква и друг наследник - единственият, който е успял да се пребори за възстановяване на гроба на неговия вуйчо поручик Димитър Дренски, сражавал се с двадесет и втори пехотен тракийски полк.

Той разказа пред OFFNews, че когато през 2012 г. посещава военното гробище, там всичко е било потънало в бурени. След като почистил гроба на вуйчо си, подписал декларация, че ще го поддържа. Продължава да полага грижи до 2016 г., когато през февруари месец установява, че гроба вече го няма.

След жалба до кмета на Петрич Димитър Бръчков, гробът бива възстановен с общински средства.

На метри от българското военно гробище, лежат костите и на загинали немски войници във Втората световна война. Немското гробище обаче е в отлично състояние, тъй като общинското дружество „Обредни дейности” - Петрич има сключен договор с "Народен германски съюз" за поддържането му, обясниха от общинската администрация.

OFFNews потърси за коментар зам.-кметицата на община Петрич Илияна Попова. Тя заяви, че вече е изготвена необходимата проектна документация за възстановяване и изграждане на мемориал „Българско военно гробище – 1944“.

Процедурата е стартирала на 26 януари и е съгласувана с Министерството на отбраната, от където все още се очаква окончателен отговор.

Проектът предвижда оформяне на паметно място, приблизително 70 кв. м, в района на Гробищен парк-Петрич. Ще бъде обособен паметен знак, включващ кръст за храброст и голяма паметна плоча, на която да бъдат изписани имената на загиналите български войници.

Предвидената сума за проекта е 30 088 лв. Дейностите ще включват почистване на военния гробищен парк, изграждане на градински ивици, изработка и монтаж на постамент, поставяне на плоча с надписи и георгиевски кръст за храброст, доставка и засаждане на двуредов жив плет, както и затревяване на площите между гробовете и полагане на настилка от унипавета. Ще бъдат възстановени и 7 гроба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови