Вдовицата на майор Терзиев: Някой е ръководил полета, защо го крият?

OFFNews 22 юни 2021 в 10:45 8033 0

Снимка Кадър Нова тв

Може да е бил преуморен, беше нощен дежурен преди трагичния полет. Не е изключено да се е взривила ракета. Това, което не искам да повярвам, е версията, че е свален. Но виновните са повече от един. 

Това заяви съпругата на загиналия край Шабла пилот майор Валентин Терзиев - Димитрина Попова, по Нова тв. Още от 6-7 клас той обяви, че ще става пилот. Това бе неговата мечта, разказа жената. 

„Във въпросната нощ на 9 юни трябваше да се извършват нощни стрелби. Към 2:00 – 3:00 часа трябваше да се прибере. Аз станах рано - към 05:00, и видях, че го няма. Малко се ядосах. Защо поне един SMS не е изпратил?”, сподели Димитрина Попова. 

„Наш общ приятел ми изпрати съобщение: „Наред ли е всичко? Вальо прибра ли се?”. Шофирайки, изтръпнах. Защото отговорът ми е – не, не се прибра, но защо някой пита толкова рано сутринта точно за Вальо”, спомня си жената на загиналия пилот. Телефонът ми вече звънеше, съобщиха ми, че е паднал и нищо не знаят. Беше 9 часа, осем часа след падането, обясни жената. 

Да се разбиеш в морето е по-страшно, отколкото на земята, каза съпругата.

„Още при самото пускане мишената е спусната под 5000 метра - даже по-ниско. Информацията отначало е изтекла от „Граф Игнатиево”. Мишената е пусната под всякакви условия за безопасност. Тук е малшансът, че се е оказала и дефектна. Скъсал се е парашутът и тя е падала много бързо. Той е бил принуден да завиши скоростта. Според мен е снишен много ниско, гонейки целта. Тук виждам… грешка на ръководен пост, че някой, виждайки какво е станало с целта, не е отложил стрелбата”, категорична е Димитрина Попова. Стреляйки по мишената, си затваряш очите, защото тя те ослепява, обясни още жената.  

По думите й майор Терзиев е бил спокоен, съобщавайки, че целта е поразена. „Излизам от атака” са последните му думи, казани със спокоен глас. След това според ген. Русев е изчезнал от радара. "За да изчезнеш веднага, моето обяснение е, че веднага след това си се разбил”, посочва тя.

„Този полет е воден от някой ръководител полети. Докарали са го за мен до такъв изход. И са разчитали накрая, че за 5 секунди ще се справи и ще обърне самолета. Не е взимал сам решенията. През цялото време поддържа връзка", разказа още Попова. Тя обаче не е разбрала с кого е била тази връзка. „Не казват. Завършекът на задачата може и да е пилотска грешка. Но защо казват „Полетът протичаше нормално”? Какво значи? Излез и кажи кой ръководеше, кога излетя, къде? Това е учение - не е тайна. Когато всичко е било изправно и някой те е ръководил. И виждайки, че има нарушение на безопасността, а той те води натам... за мен това е даже умишлено убийство”, категорична е Димитрина Попова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови