Вдигат с 40 лв. стипендиите на студентите от Македония и българските диаспори

OFFNews 28 декември 2018 в 09:15 3101 0

Размерът на месечната стипендия за студентите от Република Македония и от българските общности зад граница да се увеличи от 200 на 240 лв., предвижда предложена промяна в Постановление 90 на Министерския съвет, чието гласуване предстои след 7 януари.

Изменението внася за обсъждане министърът на образованието Красимир Вълчев с мотива, че по-голямата част от тези студенти произхождат от райони с нисък жизнен стандарт и ниският размер на стипендията "сериозно разколебава тяхното желание за обучение" у нас, особено когато съседни страни им предлагат значително по-високи стипендии.

Досегашният ѝ размер "демотивира" младежите да учат в български висши училища - пише министърът и уверява, че повишаването ѝ ще допринесе за осъществяването на националната политика за привличане към родината на младите ни сънародници зад граница и ще повиши и конкурентоспособността на държавните ни висши училища.

Миналата година държавата увеличи размера на месечната стипендия с 50 лева, до 200 лв.

Всяка година се отпускат до 2000 места за редовни студенти от българските диаспори над държавния план-прием в университетите ни. Още 30 са места за класираните на първо място на национални олимпиади по български език и литература в съответните страни и завършващи средното си образование в годината на олимпиадата. Те се разпределят между възпитаници на училища в Украйна, Молдова, Сърбия, Румъния, Казахстан.

За македонски студенти у нас всяка година има допълнително до 150 места в университетите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !