Вдигат двойно такса паяк в София, СОС гласува в четвъртък да стане 120 лв.

OFFNews 18 април 2022 в 09:15 1924 0

Снимка БГНЕС/Димитър Николов

Паяк вдига неправилно паркиран автомобил в София

Таксата за принудително вдигане на неправилно паркирани коли в столицата да скочи от 60 на 120 лева ще гласува в четвъртък Столичният общински съвет. 

Докладът е внесен от общинския съветник Карлос Контрера от ВМРО, който е и шеф на транспортната комисия. Мотивите за предложението са, че таксата не е променяна от десет години, а себестойността на репатрирането е 126,5 лв. с ДДС.

Инфлацията в страната спрямо базовия период, към който е изчислена цената от 60 лв., е 17,5 на сто, пише още в доклада. 

Контрера посочва, че за да си вземе принудително преместен автомобил нарушител, в Белград заплащат от 51 до 380 евро в зависимост от вида на превозното средство, в Букурещ – 105 евро, в Любляна – 100 евро, в Будапеща – 55 евро, Прага – 77 евро, в Скопие – от 40 до 56 евро.

„Актуализирането на дължимите суми за освобождаване на принудително преместено превозно средство ще подобри поведението на водачите при паркиране и ще доведе до повишаване на вниманието им при паркиране и съответно ще стимулира спазването на установените правила за паркиране. Проблемът с паркирането е един от най-обсъжданите както от гражданите и гостите на столицата, така и от Столичен общински съвет и администрацията на Столична община“, смята още Контрера. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови