Възстановяват заслони, алеи и чешми на Витоша

Купуваме още 5 нови автобуса, които ще возят към планината, обяви Фандъкова

OFFNews 09 юни 2020 в 12:30 2638 0

Инвестираме в подобряване на туристическата инфраструктурата на Витоша с 3 годишна програма, която ще реализираме с ръководството на Природен Парк Витоша. 

Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тази година ще бъдат възстановени заслон „Комините“, туристическите алеи Златни мостове - хижа Кумата и Златни мостове – хижа Момина скала, както и 11 чешми в Дендрариума и туристически център „Златни мостове“.  

Обновяваме 4 маршрута в местностите Живата вода, Бай Кръстьо – Комините и др., изграждаме заслон "Боянски водопад", обяви още Фандъкова. 

Организират се и обучения на ученици по планинско оцеляване и спасяване на хижа „Буерица“, която бе реновирана през 2018-2019 г. Първото обучение стартира на 19 юни и се организира от общинската Дирекция за аварийна помощ и Планинската спасителна служба. 

Заедно с Природен парк „Витоша“ миналата година възстановихме заслона по пътя към Алеко и пътищата към местност Меча поляна. Изградихме и площадка за спорт на хора с увреждания на Игликина поляна по инициатива на Дойчин Боянов от НСА, допълни столичният кмет. 

Днес Столична община, чрез фондацията „София – европейска столица на спорта“, и Природен парк „Витоша“ подписаха споразумение за сътрудничество, за да инвестират съвместно в подобряване на туристическата инфраструктура и организиране на спортни събития и празници в планината.

Продължава обновяването на автобусите за Витоша – към 10-те автобуса, които купихме, ще добавим още 5 нови, които в момента са в процедура, каза още Фандъкова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови