Възстановяват работата в цеха на ВМЗ-Сопот край Иганово

OFFNews 25 май 2015 в 22:16 2410 0

Снимка БГНЕС

Стартира подготовка за възстановяване на работата на площадката на ВМЗ-Сопот край село Иганово, която беше затворена, след като се взривиха складове на два пъти от началото на годината - през март и през април.

Специализирани екипи на Министерство на отбраната започват да разчистват двата епицентъра на взривовете с необходимата тежка техника.

В същото време в площадката край Иганово ще влизат и специално обучени и инструктирани екипи на ВМЗ-Сопот. 

Те ще направят оценка на риска и на пораженията, като целта е да се подготви възстановяването на производствения процес, заяви зам.-министърът на икономиката Любен Петров след проведеното днес извънредно заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество "Отбранителна промишленост".

По думите му, предприети са всички мерки, за да се ускори процесът по възстановяване на работата в Иганово.

Той изрази надежда, че в максимално кратко време производството във ВМЗ-Сопот ще бъде възстановено, но не се нае да даде конкретен срок кога ще се случи това.

Междувременно стана ясно, че преките загуби от взривовете на площадката в Иганово са на стойност около 3 млн. лева.

Това съобщи директорът на ВМЗ-Сопот Иван Стоенчев, като обясни, че в тази сума влизат и щетите от разрушените сгради.

По думите му, през април загубите на завода са били 500 хил. лева на ден.

Иван Стоенчев благодари на ръководствата на Министерството на икономиката и Министерство на отбраната, както и на премиера и прокуратурата за адекватните и бързи действия. Председателят на "Подкрепа" при ВМЗ Димитър Атанасов благодари за оказаното съдействие от всички страни по казуса с ВМЗ и се извини за поисканата оставка на министъра на икономиката Божидар Лукарски. Искането било породено от неправилна комуникация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови