"Възраждане": Повтаряне в училище още от II клас! Така щяло да се попречи на слабите "билингви" да вредят на останалите в прогимназията

С поправки в закон партията иска пълно заличаване на възможността за атестация на учителите. Предлага и въвеждане на мандатност на директорите, макар и с възможност за безброй мандати

Александра Маркарян 22 ноември 2022 в 14:46 9238 27

Костадин Костадинов

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Костадин Костадинов

Учениците да повтарят класа при слаби резултати още от втори клас, а не както е сега - от пети, предвижда законопроект за изменение на Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО), внесен от лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов и група депутати от парламентарната група. Без да назовават етнос, депутатите посочват групата ученици, заради които искат промяната:

"По този начин (като не се повтаря класа до 4. клас включително - бел. ред.) начално образование получават ученици, които не са покрили минималните държавни образователни изисквания. Това е особено характерно за децата билингви от семейства, които нямат потребност да образоват децата си. В прогимназиален етап тези деца, които не са усвоили минимума от знания в начален курс, се самоизключват от образователния процес заради липсата на елементарни знания и умения, което често се превръща в причина останалите ученици от съответния клас да понижат своите резултати. С предложената промяна се предлага засилване на контрола върху усвояването на знанията и не се позволява на учениците да получават завършен етап на образование, без да упражнят на практика своето право и задължение да се образоват. Повтарянето на клас ще спомогне за усвояване и затвърждаване на необходимите знания и умения от учениците и ще ги ангажира по-силно с образователния процес. Като изключение от посочения модел се поставят учениците от I клас, тъй като спецификата на възрастта изисква време за преход и адаптация от предучилищната към училищната среда".

За тези ученици се организира задължително допълнително обучение по време на лятната ваканция. При необходимост то може да продължи и през следващата учебна година, предвижда законопроектът.

Единственото изключение, което подписалите законопроекта депутати от "Възраждане" допускат, е преминаването от първи във втори клас на деца, които не са усвоили материала, "тъй като спецификата на възрастта изисква време за преход и адаптация от предучилищната към училищната среда".

Втората голяма промяна, заложена от депутатите в проекта, е пълното заличаване на изискването учителите да преминават през атестация на всеки четири години. Сега наредбата, в която условията за атестацията са разгърнати подробно, предвижда при две отрицателни атестации педагозите да губят работата си в съответното училище.

Всички текстове, които изискват подобно тестване на педагозите, са старателно заличени от хората на "Възраждане", а в мотивите им то дори се нарича "паразитна политика". Там се обяснява следното:

"Атестирането на педагогическите специалисти е паразитна политика, която трябва да отпадне от разпоредбите на ЗПУО поради невъзможност за обективно определяне на качествата на педагогическите специалисти и оцеляването на работата, извършена от тях. Естеството на учителската дейност изисква развитието едновременно на морално-волевите и интелектуално-творческите заложби на ученика, което няма как да бъде оценено чрез механичното представяне пред атестационна комисия на професионално портфолио, съдържащо сертификати от участия в обучения и спечелени квалификационни кредити.

Формализацията на оценяването на професионалните качества на педагогическия специалист принизява самия обучителен процес, като търси явни доказателства и материални измерения там, където би трябвало да властва будителската същност на учителя, основна движеща сила на българското образование.

Единственото, което би се постигнало с осъществяването на процеса по атестация на педагогическите специалисти, е тяхното допълнително натоварване с излишна документация. Именно затова считаме, че процедурата по атестация трябва да бъде изцяло премахната от системата на предучилищното и училищното образование".

Третата промяна - която изглежда голяма, но последното е под въпрос - е въвеждане на мандатност на директорите. Това е промяна, искана от много, много време и въпросът пред въвеждането ѝ е не дали мандатността ще е полезна, а по-скоро как да се разпишат детайлно правилата, за да може хем да няма недобри директори, които не могат да бъдат поместени от постовете си, хем отлични училищни мениджъри да бъдат лишени от възможността да продължат работата си там.

Проектът на "Възраждане" предвижда въвеждането на 5-годишни мандати за държавните и общинските училища, но също така е добавен текст, според който няма ограничение в броя на разрешените мандати. Тоест остава спорно дали всъщност подобни разпоредби ще решат наличните проблеми.

Изменения се предвиждат още и по отношение състава на комисиите, които подбират кандидатите. Включва се и изискване началници на регионалните управления на образованието да могат да стават единствено хора с минимум 10-годишен педагогически стаж.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

26

Johnny B Goode

23.11 2022 в 00:39

Айде, махай ченето, слагай памперса и отивай да спиш.
А аз имам по-интересни неща да правя от закачки със склерозирали пенсии.

2073

25

Johnny B Goode

23.11 2022 в 00:36

Тоя пак се взе на сериозно...

2073

23

Johnny B Goode

22.11 2022 в 22:37

Я стига сте се заяждали със старчето за запетайки!
За руски трол си е направо върха на интелекта.

345

21

Джендо Джедев

22.11 2022 в 21:14

"Взел си да употребяваш думички, като "реинкарнация" и "сарказъм"!"

Еврак, тая запетайка няма място там. :D

345

19

Джендо Джедев

22.11 2022 в 20:47

Хаха, еврак, много са ти оригинални и остроумни смешките! :D

2073

18

Johnny B Goode

22.11 2022 в 20:12

Видимо е, че в старческия ти мозък освен пуберски закачки и "в Америка бият негрите" друго не е останало.