Възраждане яхна протест на медици, нахвърлиха се на Денков. Полиция го ескортира до МОН

OFFNews 20 октомври 2021 в 14:24 8120 1

Снимка БТА/Цветомир Петров

Протестиращи срещу новите COVID мерки, въведени от здравния министър Стойчо Кацаров, се нахвърлиха върху министъра на образованието проф. Николай Денков на излизане от Министерския съвет след правителственото заседание днес. Протестиращ го удари със знаме на "Възраждане". Наложи се 7 полицаи да го ескортират, за да може да мине през подлеза на Ларгото и да стигне до сградата на Министерството на образованието отсреща.

Протестът - първоначално организиран от медици пред МЗ, бе "овладян" от хора на "Възраждане" и "Атака", исканията му бяха сменени "в крачка", а мястото му - променено. Към няколко десетките медици се прибавиха стотици демонстранти със знамена на "Възраждане" и "Атака".

Първите - работещи в спешни центрове и COVID отделения - искаха 40% увеличение на заплатите, признаване на труда им за първа категория при пенсиониране и промени в механизма на разпределение на допълнителните плащания за работа на първа линия с пациенти с коронавирус. 

Вторите вече негодуваха срещу мерките, въведени вчера със заповед на Стойчо Кацаров. Те поискаха и оставката му. Мерките изискват задължително представяне на зелен сертификат за достъп до редица места, вкл. заведения, хотели, културни и спортни събития, кина, театри, екскурзии, конгресни прояви, тиймбилдинги, фитнеси, басейни, спортни зали и др. 

След края на правителственото заседание Кацаров и Денков дадоха съвместен брифинг, след който Денков си тръгна. Отпред скандираха стотици демонстранти, част от които - виждайки министъра - му се нахвърлиха с въпроси защо правителството е въвело новата заповед (бел. ред. не я е въвело правителството а здравният министър, но това нямаше значение), какви ще са мерките в образованието и дали ще се въведе задължителна ваксинация за учениците.

Полицаи се намесиха, за да опазят министъра от агресията и да му помогнат да стигне безопасно до сградата на МОН. От снимки се вижда седем униформени, обградили министъра.

В крайна сметка те успяват да го изведат от множеството.

Един човек е бил арестуван.

По-късно от МОН уточниха, че министър Денков е в "отлична физическа и психическа форма".

"На връщане от Министерския съвет в МОН в подлеза между двете сгради министър Денков е пресрещнат от активисти на партия "Възраждане", които са препречили пътя му, притиснали са го и са крещели обиди. Наложило се е полицаи да помогнат на проф. Денков да стигне до МОН. Срещу министъра не е извършено физическо посегателство. Той няма никакви наранявания и е в отлична физическа и психическа форма", пишат оттам.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

20.10 2021 в 23:27

Партиите на антиваксерите.
Ей го значи, защо не дават пари за психиатрия:)
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика