Възможно ли да подарим ваучер за подарък в друга държава от ЕС?

OFFNews Последна промяна на 12 декември 2019 в 11:35 1433 0

Снимка artistlike/Pixabay

Коледа е съвсем близо… И ако още не сте купили подаръци за всички любими хора, може би обмисляте и ваучер, благодарение на който всеки може сам да реши каква изненада иска под елхата.

Възможно ли е да купите ваучери за подаръци от магазин в друга държава от ЕС? Кога изтичат подаръчните сертификати? Европейски потребителски център България предоставя полезна информация по темата.

Мога ли да купя ваучери от друга страна в ЕС?

Да, можете. Благодарение на края на неоправданото геоблокиране може да купувате стоки и услуги от търговци със седалище във всяка една държава от ЕС. Това важи и за ваучерите. Имайте предвид обаче, че продавачът не е длъжен да прави доставка до България, ако обикновено не го прави. В действителност - проблемът с доставката може да възникне при купуване на ваучери, но не и в случай на електронни талони. Заради това е добре първо да проверите съответната информация в Общите условия на сайта на магазина. Ако все пак се съмнявате, не се колебайте да попитате търговеца. Проверете и как стои въпросът с доставката на подаръка, който след това ще бъде „осребрен“.

Колко дълго важат ваучерите?

В повечето държави няма определен срок за валидност на ваучерите, определен нормативно, а зависи от търговеца. Обикновено тази продължителност се записва на самия талон. В Германия ваучерите най-често важат 3 години, в Латвия – 6 месеца или 1 година, в Гърция – от 3 до 6 месеца, в Унгария – ако няма изрично определена продължителност, то периодът е 5 години, а за Швеция – обикновено 10 години. Ако купите подаръчни сертификати от магазин в Норвегия – валидността е 3 г., освен ако изрично не е уточнено, че срокът е по-кратък. За Дания срокът също най-често е 3 години, но сумата за електронните ваучери може да бъде възстановена през първата година след изтичането на този срок.

Възможно ли е ваучерът да бъде персонализиран?

В някои държави – да. Ако го купите от австрийски магазин, ваучерът може да се използва само от този човек, на чието име е регистриран. Купени от Франция, персонализираните ваучери могат да се използват от други хора, само ако Общите условия на търговеца предвиждат това.

Специално внимание обърнете на условията, ако ще взимате подаръчни талони, свързани с екстремни преживявания като скокове с парашут например, при които е важно да се отчете и здравословното състояние на приносителя.

Може ли сертификатът да се ползва в български клон на международна верига магазини от същата марка?

Зависи от компанията. Проверете условията на сайта или попитайте в магазина.

Ако нещо се обърка и имате спор с търговец от друга страна в ЕС, Исландия или Норвегия, потърсете Европейски потребителски център България за съвет на www.ecc.bg.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !