Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Възгласи 'Предатели!', 'Оставка' и 'НАТО, вън!' към Кирил Петков на връх Шипка (снимки, обновена)

Замерят премиера със снежни топки, освиркаха Никола Минчев, на място има засилено присъствие на полиция и жандармерия

OFFNews 03 март 2022 в 11:55 16066 29

Снимка Кадър: bTV

Възгласи „Предатели!“, „Оставка“ и "НАТО, вън!" отекнаха на връх Шипка към министър-председателя Кирил Петков и председателя на Народното събрание Никола Минчев на националния празник 3 март, предава БНР. Двамата се качиха, за да почетат саможертвата на загиналите на Освобождението на България преди 144 години.

Викове заглушиха речта на Минчев. Чуваха се освирквания, нецензурни думи.

След речта си премиерът бе замерен със снежни топки. Кадри на БНТ показаха как след това той рязко тръгва към хвърлилите топките, без охраната от НСО да успее да го спре, и говори с хората. Виковете наоколо заглушиха и него.

На място има много полиция и жандармерия. Предварително присъствието им бе засилено, защото се очакваха провокации и напрежение в отзвук на войната на Русия срещу Украйна. На входа на стълбите към паметника на свободата има контролно-пропускателен пункт. Но тези мерки не спряха гневните граждани. Още преди пристигането на Петков и Минчев знаме на ЕС беше хвърлено на земята. Веят се както руски, така и украински знамена.

В словото си Петков каза:

"Време е България да каже: "България е единна!", каза премиерът Кирил Петков в словото си по повод 3 март на връх Шипка.

Стига сме се делили на различни групи! Всички сме българи и всички почитаме Националния празник на България. Всеки, който иска да прави разделение днес, не работи в интересите на нашата страна, каза Петков.

Време е да кажем, че България е над всичко, призова премиерът.

През 1878 г. на 3 март вероятно също е било толкова студено, колкото днес. Еуфорията в сърцата на българите също е била толкова силна. Защо са се били нашите предци? Защо са дали живота си опълченците на Шипка? Защо са дали живота си руски, украински, финландски воини – за да бъдем свободни, да бъдем независими, да имаме България – единена".

Председателят на Народното събрание Никола Минчев подчерта, че свободата е извоювана по бойните полета на Руско-турската война, със саможертвата на опълченците, но и от участниците в националноосвободителните борби, от героите на Априлско въстание.

Днес ние почитаме паметта на всички български, руски, украински, румънски, финландски, полски, сръбски и от други националности воини, жертвали себе си за бъдещето на българския народ, заяви председателят на Народното събрание.

Той добави, че на връх Шипка се отдава почит на чутовния подвиг на опълченците, които доказват жертвоготовността и величието на българския народ.

В момента, в който премиерът призова за единство, бе замерен, според bTV - от русофили и активисти на "Възраждане", чийто лидер Костадин Костадинов също бе на мястото.

Костадин Костадинов ("Възраждане") на връх Шипка.

След инцидента Петков коментира, че "шепа провокатори се опитват да внесат разделение и омраза в обществото на националния ни празник".

Той говори пред хилядите - по информация на БНР, които се стичат от сутринта към Паметника на свободата. 

В прохода Шипка има поне 3-километрова колона от паркирани автомобили. 

Снимки: БТА/Павлина Дудева

Температурите са минусови, вали сняг. Пътят до върха е почистен, но падналият нов сняг в най-високата част на Предела затруднява организацията. Снегорини и роторни машини почистват района.

София

По същото време тържествената церемония по издигане на националното знаме пред Паметника на Незнайния войн в София се проведе по план и без произшествия.

Част от подготовката за нея.

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев прие почетния строй на националната гвардейска част.

Националният трибагреник беше издигнат под звуците на българския химн и 20 артилерийски салюта.

Президентът Радев положи венец на Паметника на незнайния воин и отдаде почит пред паметта на загиналите за свободата на България.

Церемонията завърши с тържествен марш на гвардейците, които преминаха със знамената-светини.

Снимка: Президентство

Присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерите Калина Константинова и Корнелия Нинова, министърът на отбраната Драгомир Заков, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, кметът на София Йорданка Фандъкова, министри, депутати, висши военни, духовници, представители на дипломатическия корпус, граждани.

След церемонията бе разпространено поздравление на вицепремиера Нинова. "Честит национален празник на свободата. Поклон пред подвига на хилядите саможертвеници в Руско-турската освободителна война. Български опълченци, руснаци, украйнци, литовци, белоруси, финландци, поляци, румънци застанаха рамо до рамо, обединени от силата на духа и стремежа към свобода. Нека тачим подвига им и бъдем признателни за техния героизъм. Всяко време има своите предизвикателства и изпитания. Но свободата, мирът и справедливостта остават вечни ценности", се казва в него.

Снимки: БТА/Христо Касабов

По повод Националния празник в 12:00 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред парадния вход на президентството, а вечерта от 18:30 ч. на площад „Народно събрание“ ще се проведе тържествената заря-проверка.

Венец с цветовете на украинското знаме от областния управител на Пловдив за Трети март

Плевен

С тържествен ритуал на площад "Възраждане" пред параклис-мавзолей "Свети Георги Победоносец" в Плевен бяха чествани 144 години от освобождението на България. Началото бе поставено с приемане на военния строй от началника на Плевенския гарнизон бригаден генерал Юлиян Радойски. Свещеници отслужиха панихида за загиналите воини за свободата на България. След словото на кмета Георг Спартански бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност.

Велико Търново

С военен ритуал във Велико Търново бяха чествани 144 години от Освобождението на България. Под звуците на химна на Република България беше издигнат националният флаг и бяха поднесени венци и цветя на паметник "Майка България".

Снимка: БТА/Александър Димитров

Бургас

В Бургас отбелязват националния празник с автошествие. Няколкостотин души с коли и мотори се събраха на Морската гара, за да поемат по т. нар. "Българовско шествие". То тръгва от Бургас и завършва в град Българово. Организира се за пета поредна година от Пламен Карашев.

Снимки: БТА/Тодор Ставрев

Сърбия

Тържествена сесия по повод Трети март проведе вчера общинската администрация в Босилеград, съобщава БТА. Присъстваха представители на общински ведомства и организации на българското национално малцинство в областта на културата, образованието и информацията от Босилеград, Цариброд и с. Звонци. Преди нея бяха поднесени цветя пред паметника на Васил Левски в центъра на града.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

34

dolivo

03.03 2022 в 20:43

селяндура Костадинов си показа маниерите

75

32

230 млрд баксов

03.03 2022 в 17:35

Не разбирам, що за ДЕБИЛ вее чуждо знаме
вместо българско на българския национален
праздник?!?!?!?!?!?!?!?!?

-3300

31

bgp

03.03 2022 в 16:24

Излезе информация в която се потвърждава , че изпратени от гербо-комунистите платени наемници са хвърляли снежните топки по премиера !!!

Това е реванш за хвърляните снежни топки по гербо-комунистическата сган през МОЧА , от ученици привърженици на свободното мислене !!!

Учениците набиха гербо-комунистите и сега по-най-елементарен , примитивен начин , ПРОСТАКА бойко борисов и Гурската Етническа Групировка , поругават празника на България и нейното правителство !!!

Не са малко привържениците на Режима на Диктатора желаещи ПРОСТАКА да се върне на власт , за да продължи карденето им !!!

Така е и в Русия на путин ,............. много руснаци подкрепят Режима и войната в Украйна !!!

-8580

30

Ето пак почна шизофренията от 5 -10 профила варненски да защитава Копейкин и Расия.

4038

27

Moirae

03.03 2022 в 15:20

Какво друго да очакваш от тези? Такива бяха и активистите, които заплашваха, биеха, направиха референдуми и в крайна сметка осигуриха и предадоха територии на Украйна на диктатора. Това с чуждите агенти, които прокуратурата пропуска, защото имат покровителство от еисоко в кремъл. Не трябва да има чудене, а решително действое спрамо такива. МВР да се захване с “обучаващите се” паравоенни отряди за начало.

1321

25

4rnor

03.03 2022 в 15:09

Страшни националисти и възрожденци....... с руски знамена на 3-ти Март.... Това да крещят,че сме васали на едните, докато искат да ни "възродят" като васали на другите, и то точно на този ден, си е чисто национално предателство. Пълен срам и позор на този БЪЛГАРСКИ празник.
 
X

Подкастът на OFFNews