Въвеждат иновативни проекти в 290 училища в страната, вижте кои са те

OFFNews Последна промяна на 04 юли 2018 в 12:54 3047 0

В 290 училища ще бъдат реализирани проекти за иновации. Пълният списък на иновативните училища бе одобрен на днешното заседание на кабинета. В списъка са учебни заведения в 103 населени места.

Прави впечатление, че в още в първия етап на проекта, който стартира през учебната 2018/2019 година, са включени всички по-големи частни училища в столицата.

До 31 януари т.г. училищата трябваше да представят в МОН своите проекти за иновации. Те са насочени към разработване и въвеждане на иновативни елементи по отношение на организацията или съдържанието на обучението, организиране по нов или усъвършенстван начин на управлението, обучението и образователната среда, използване на нови методи на преподаване, както и разработване по нов начин на учебно съдържание, учебни програми и учебни планове, посочват правителствената пресслужба.

Иновативните процеси ще бъдат с продължителност до 4 години и ще обхващат всички или част от участниците в образователния процес в училището, като за всяка учебна година са описани конкретно етапите на напредъка и резултатите, които подлежат на мониторинг.

Определени са целите и идеите, свързани с личностното, интелектуалното и емоционалното развитие на учениците, като не са допуснати проекти, чрез които се внушават верски убеждения и тяхното практикуване, посочват още от пресслужбата.

Учебните заведения, включени в списъка, са одобрени от Комисията за иновативните училища, в която участват психолози, социолози, педагогически специалисти, представители на научната област, лица с доказан опит при създаване и приложение на иновации в областта на образованието, науката и технологиите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови