Във Варна арестуваха 5 души за пране на 900 000 евро

OFFNews 29 януари 2020 в 17:01 3893 0

Снимка pixabay

При специализирана полицейска операция във Варна са задържани петима души за "пране на пари" - 900 000 евро, съобщиха от МВР. 

В акцията са взели участие служители на отдел "Икономическа полиция" и отдел "Разследване" към Областна дирекция на МВР - Варна. 

Действията са втори етап от работата по случай, касаещ "пране на пари". В хода на операцията са претърсени 10 адреса във Варна, Аксаково и Полски Тръмбеш.

Парите са от измама, извършена в Швейцария. Те са преведени по банкова сметка на българско дружество, т. нар. "бушон". По време на разследването са установени последвали преводи към различни сметки на български граждани, както и към търговски дружества в България и чужбина. 

Сумите са преразпределяни и теглени в брой от поставени лица, които са ги предоставяли на хора от друго ниво на престъпната група, които от своя страна са предавали парите на организатора. 

При претърсването на адресите са иззети множество доказателства - рутери от засечените IP адреси, настолни и преносими компютри, таблет, мобилни телефони, СИМ карти, множество флаш - памети и др. устройства за съхранение на данни, ел. подпис, устройства за банкиране, банкови карти на български и чужди банки, неистински печати на две търговски банки и печати на засечените търговски дружества, както и банкови документи. Иззет е пистолет без документи. 

Арестуваните са добре известни на органите на реда за кражби, грабежи, обсебване и вещно укривателство. 

От МВР - Варна съобщават, че на предходен етап от разследването организаторът на групата е задържан и приведен в затвора. Мъжът е бил издирван във връзка с влязла в сила присъда "лишаване от свобода" и червена бюлетина на Интерпол. Задържаният има множество криминални прояви за различни престъпления. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови