Васил Божков: Днес се прибирам, кацам в София около 15:30

OFFNews 25 август 2023 в 09:38 7667 4

Снимка Архив

Българският предприемач и създател на гражданската платформа „Българско лято“ Васил Божков, за когото прокуратурата твърдеше, че се укрива от правосъдието в Дубай, си идва в България. За разлика от предишни медийни спекулации, този път новината обяви самият Божков в профила си във фейсбук.

"Днес се прибирам. След всички пречки, които Гешевата прокуратура и другите инструменти ми създадоха. Ще кацна в София около 15:30. #БъдетеЗдрави", написа Васил Божков.

Завръщането на Васил Божков в началото на юни не се състоя въпреки "сигурните" източници, че олигархът ще влезе в страната през ГКПП Кулата и шпалира от репортери. Божков така и не се появи тогава. Имаше предположения, че бизнесменът може да стане защитен свидетел на прокуратурата по други дела, срещу показания за корупционни процеси по висшите етажи на властта в България. Връщането му без проблеми е напълно възможно, тъй като той беше свален от издирване от Интерпол, където за него имаше издадена червена бюлетина.

Прокуратурата повдигна първоначално на бизнесмена 7 обвинения, които с времето се увеличиха до 19, включително за ръководство на организирана престъпна група, сформирана с цел изнудване, принуда, данъчни престъпления, пране на пари и длъжностни престъпления, които впоследствие нарастват до осемнайсет. Разпитани са над 200 свидетели, възложени са финансови инспекции на АДФИ, които са установили нанесени на бюджета щети в размер на 556 872 283,00 лв.

Наблюдаващите прокурори са разпоредили данъчни ревизии, част от които все още не са приключили. Изпратени са 18 Европейски заповеди за разследване и молби за правна помощ до САЩ, Великобритания, Швейцария, Австрия, Гърция, Румъния, Кипър, Франция, Люксембург, Полша, Малта, Унгария, Китай, Албания, Молдова, Монголия, Грузия, като само част от тях са изпълнени. Божков беше обявен за издирване чрез Интерпол, но поради липса на двустранни споразумения с ОАЕ, екстрадицията му беше невъзможна.

На 16 май т. г. Васил Божков обяви, че е готов да се върне в България. "Наглостта на Борисов отстъпи пред страха му. Има защо да се страхува. Готов съм да се върна в България като защитен свидетел", написа той във Фейсбук.

Това се случи на фона на сътресенията по високите етажи на прокуратурата. Ден по-рано главният прокурор Иван Гешев беше обявил, че няма да подаде оставка и даде заявка "да измита политическия боклук от парламента". Хазартният бос, който от 2020 г. се намира в Дубай, коментира този казус така: "Понякога разкаялият се грешник може да бъде по-ценен от светец."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

4

Дил

26.08 2023 в 10:12

За пореден път чета в Офнюз за "предприемача" и "създател на гражданска платформа", Васил Божков. Ще ми се статиите за Божков тук да бяха толкова обективни и критични, колкото са към БДЖ, ама явно някой си чака скреч картите за търкане...жалко

4036

3

lans link

25.08 2023 в 10:50

ее, ти на махла го обърна тука, връщаш се през месец-два

1000

2

Шаран 007

25.08 2023 в 10:02

От аптеките на Банкя ще бъдат изкупени всички медикаменти срещу запек.

22548

1

dolivo

25.08 2023 в 09:59

партенка?

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика