Варна започва масова кастрация за уличните кучета

Таня Николова 13 декември 2022 в 09:51 1913 1

Бездомни кучета

Снимка Pixabay

Програмата за бездомните животни е предложена за обществено обсъждане.

Активна кастрация на бездомните кучета и последващо връщане на мястото им на пребиваване предвижда програмата на Варна за овладяване нa популацията им, представена на обществено обсъждане в морския град. По данните от общинската програма, която е с краен срок 2025 г., най-много такива има в курортните комплекси – „Златни пясъци“, „Св. Св. Константин и Елена“ и „Чайка“ – до Свободния университет, както и в редица близки местности – все места, където лятно време има основно туристи.

Повече безстопанствени кучета има и в района на ромската махала "Максуда".

Според управителя на местния приют за бездомни животни - Йордан Биков, основните причини са нерегламентираното развъждане и продаване на кучетата, както и изоставянето им от стопаните им. Това се прави не само от тези, които живеят във вилните зони край Варна, където масово се разчита и на животните, но и от хора от малките населени места, които също изоставяли питомците си в големия град. Липсва достатъчно контрол над собствениците, посочи Биков.

Друга пречка за успешното овладяване на популацията, е че няма ветеринар в общинския приют за безстопанствени животни. Такъв с променлив успех се търси да бъде назначен от години. Така, за да бъде реализирана амбициозната общинска програма за масова кастрация, трябва да се изчака. В същото време, при липса на ветеринарен лекар, екипът няма право да прибира уличните животни, а от кучкарника могат да реагират само на сигнали за агресивни животни. Към декември там има 63 животни, които не могат да бъдат ваксинирани и да бъдат пуснати обратно на свобода, уточни Биков.

Казус се очертава и с безстопанствените котки, които също се озовават на улицата най-вече заради изоставяне, коментираха варненци, присъствали на обсъждането.

Освен кастрацията на уличните животни, варненската програма предвижда още насърчаване на кастрацията и на домашните питомци. Предстоят и информационни кампании, които да провокират и осиновяването на животни от приюта. Програмата предвижда още възможност представители на НПО или обикновени граждани да поемат грижата за отделни животни с ангажимент да ги реваксинират на всеки три месеца.

Очаква се тази сряда документът да влезе за обсъждане в комисиите на варненския общински съвет и да бъде гласуван на сесия преди края на годината.
Междувременно, по времето, в което общественото обсъждане беше в разгара си, социалните медии се напълниха със сигнали за агресивно свободно пуснато куче от породата "Кане Корсо", нахвърлило се и нахапало жена с няколко малки кученца в района на Морското казино, на метри от входа на Морската градина във Варна. По случая е подаден сигнал към телефон 112.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews