Варна ще иска официално сградата, в която беше руското консулство

OFFNews 22 януари 2024 в 17:51 2186 1

Руското консулство във Варна

Снимка novavarna.net

Руското консулство във Варна

Община Варна ще поиска от държавата сградата, в която с десетилетия се помещаваше бившето генерално консулство на Русия. В края на миналата седмица кметът Благомир Коцев посочи, че местната администрация ще разговаря с Министерство на външните работи да ѝ прехвърли стопанисването, а впоследствие и собствеността върху имота на ул. „Македония" 53 във Варна, където дълги години се помещаваше закритата вече дипломатическа служба.

Сред идеите е имотът, който е в близост до варненската община, да бъде предоставен на Регионалната библиотека. Културната институция дели ниското тяло на варненската община с местната администрация от години.

Предложение на кмета Благомир Коцев до комисията по собственост и стопанство към общинския съвет предвижда община Варна да направи възможното за безвъзмездното придобиване от държавата на имота на ул. „Македония" 53 в града.

Той е с площ от близо 5 дка., на близо декар площ от парцела е и сградата. Тя е двуетажна, построена в края на 70-те години на миналия век. До декември 2008 г., когато е трансформирана като частна държавна собственост – на Министерство на външните работи, е била публична държавна собственост.

Договорът на външното ведомство, с който на руската държава се предоставя под наем имота за дипломатически цели, изтече в края на октомври миналата година.

От двете руски консулства у нас, това в Русе затвори врати почти веднага след като кабинетът „Петков" обяви за персона нон грата 70-те руски представители у нас през 2022 г. Преди дни снимки показаха погрома над сградата в Русе, след напускането на руснаците.

Решението за искането на имота трябва да мине през одобрението на местния общински съвет. То обаче, поне за момента, ще се забави. Точката отпадна от дневния ред на комисията с аргумента, че не е предоставена пълната документация за терена.

Освен за сградата на външно министерство, от община Варна ще отправят искане за още три големи имота от държавата.

Първият от тях е бивше военно поделение с площ от 47 дка в района на местността „Почивка", където от 1910 г. до края на 50-те години на миналия век са били разположени бреговите батареи, част от минно-артилерийската защита на Варна по време на Балканските войни и през Първата световна война. Общината иска да придобие имота, за да го обособи като парк.

Вторият имот е в местността „Горчивата чешма" и представлява недостроен спортен комплекс на площ от 10 дка от 80-те години.

Най-апетитен е парцелът от над 7 дка. на бившата сграда на КАТ, в близост до Кооперативния пазар. Преди години той беше предвиден за строителство на нова съдебна палата на Варна, но така и не се стигна до изпълнение. През 2020 г. местната власт поиска имота за изграждане на обществен паркинг за няколкостотин автомобила, теренът обаче все още е държавна собственост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

1

Джендо Джедев

22.01 2024 в 19:55

Оказва се, че при напускането си изгонените рашисти са оставили сградата на груб строеж. Отнесли са дори врати и дограма. Ега ти хлебарките! И това са служители в дипломатическа мисия в страна от ЕС. Представете си какви са редовите Серьожи и Наташки от глубинката! Иди разправяй после, че тия имат нещо общо с Homo Sapiens!
 
X

Да помогнем на украинските деца!